Matmarknaden på Fristadstorget: "En riktig matcirkus!"

Under tisdagseftermiddagen intogs Fristadstorget av kockar från världens alla hörn. Matmarknaden är tillbaka efter pandemin.

98 sorters engelsk fudge och nougat erbjuds på marknaden.

98 sorters engelsk fudge och nougat erbjuds på marknaden.

Foto: Hedda Hallsenius

Eskilstuna2022-06-14 19:57

När de första skåpbilarna rullar in på Fristadstorget är torget fullt med solande Eskilstunabor. Det är den stora lastbilen full med engelsk fudge som är först på plats inför den internationella matmarknaden, som pågår mellan och onsdag och lördag. Mitt på torget står också François-Xavier Mauraisin, som arrangerar evenemanget varje år.

– Det är en riktig cirkus! En matcirkus, skrattar han.

undefined
20 busslaster fulla med kockar och deras utrustning fyller Fristadstorget.

I år är tolv länder representerade. Bland annat Frankrike, Tyskland, Polen och Rumänien. De har varit igång med sin turné sedan i maj, och kommer inte sakta ner förrän i oktober. Innan pandemin besökte marknaden 28 svenska städer på en sommar, men i år har de behövt skära ner till bara 20.

– Vi har haft mycket problem av både covid-19 och Brexit. Vi har ju inte kunnat vara ute och åka, och tyvärr var det några av våra handlare som gick bort i covid också, berättar han.

Lastbilen full av fudge packas upp av Klaus och Susanne Stöttweg. De kommer från Tyskland, men det hade man aldrig kunnat gissa, med tanke på det stora porträttet av drottning Elizabeth II som tornar över kolorna.

undefined
Susanne Stöttweg driver fudgevagnen med sin man Klaus.

– Vi säljer fudge för att vi helt enkelt var tillräckligt unga, dumma och fulla för att köpa en fudgefabrik. Nu har vi rest runt med vår fudge i 42 år, och vi har varit gifta lika länge, berättar Susanne Stöttweg.

Iförd chockrosa gummihandskar radar Susanne upp fudge och nougat med smaker som lagerblad, chili, popcorn och redbull.

– Det är fantastiskt roligt att få vara tillbaka efter pandemin. Sedan dess har jag mediterat, säger Susanne. 

– Och skött fabriken, flikar Klaus in.

undefined
98 sorters engelsk fudge och nougat erbjuds på marknaden.

Fler och fler skåpbilar och tält börjar ta sina platser.

Omar Ka står och sätter ihop sitt tält med västafrikansk mat.

– Vår bästsäljare är nog vår Mafe med jordnötssmör. Men vi har också Yassa – köttbullar, säger han.

– De smakar inte som Mamma Scan, skämtar Robert Norrhede, event manager.

I det thailändska tältet står Sunan Lazlo och hennes syster Sawong Gascoigne. De har rest ihop med matmarknaden i tio somrar.

– Vår mat är inte för stark, men det finns extra chili om det är någon som vill ha det riktigt starkt. Riktig thailändsk chili, säger hon med ett skratt.

undefined
Sunan Laszlo har kommit till matmarknaden i tio år.

 Längst uppe på torget sätter Tomas Chlopas upp sitt polska tält. Med sig i tältet har han Denisa och Adrian.

– Här lagar vi pierogi, bigos, polsk schnitzel, allt du får hemma hos din mormor på söndagkvällen. Jag tror att vi kommer sälja mest av schnitzeln. Eskilstuna slår mig som en riktig schnitzel-stad, säger Tomas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!