Mycket av kritiken har med de begränsade valmöjligheterna med den nya leverantören.
Statistik från Post- och telestyrelsen (PTS) från 2019 visar att 70 procent av stadsnätets kunder väljer hastigheten 100 Mbit/s som täcker de flestas behov. EEM:s byte av kommunikationsoperatör från Fibra AB till IP-Only innebär prisökningar för just denna hastighet.
– Det fanns betydligt fler val med Fibra. IP-Only erbjuder 100/100 Mbit/s som billigaste alternativ. För mig innebär det en ökning från 267 kronor i månaden till 379 kronor. Problemet som jag ser det är just valmöjligheten. Kommunen borde kunna ställa krav på en leverantör att kunder själva kan välja vilken typ av abonnemang och hastighet man vill ha. Det krävs inte 100/100 för att vardagliga behov, dessutom kanske inte alla har råd med att betala närmare 400 kronor i månaden för det billigaste alternativet, säger Dennis Edlund.
– Jag anser att Eskilstuna kommun har gjort en dålig upphandling. I och med att IP-Only kan bestämma vilken hastighet de väljer kan inte jag som kund välja en annan leverantör och få andra valmöjligheter. Det är märkligt att Eskilstuna kommun har godkänt de här villkoren, säger Dennis Edlund.
Strängnäs kommun valde att fortsätta med Fibra som serviceleverantör av nätet, vilket inte Eskilstuna gjorde, varför?
– Vi har två olika styrelser som vi jobbar åt. Sevabs styrelse fattade ett beslut, EEM:s annat. Vi ser upphandlingen med IP-Only ur ett längre perspektiv. Allt fler efterlyser snabbare uppkoppling, det gäller både företag och privatpersoner, säger Fredrik Stake chef för marknad och försäljning på Eskilstuna energi och miljö.
Vad säger du till de abonnenter som fått en högre räkning på samma hastighet de hade med Fibra. Kan det inte i förlängningen vara en fara med att personer som kanske inte har råd med dyrare uppkoppling tvingas avstå?
– Det kan vara ett demokratiproblem. Vi kan inte styra över prissättningen. Det vi gör är att kontrollera avvikelsen mot andra stadsnät, det får inte skilja mer än tio procent av kostnaden. Vi kan inte göra prisjämförelser på enskilda kunder utan ser det i ett helhetsperspektiv.
– Jag förstår att ingen vill ha ökade kostnader. Men alltfler efterfrågar högre hastigheter och där är priserna generellt lägre än hos Fibra, säger Fredrik Stake.