IP-only:s fiberutbyggnad i Eskilstuna har pågått under flera år. Fram till årsskiftet hade 2 300 hushåll möjlighet till fiberanslutning via företaget.
– Vi har byggt väldigt länge i kommunen men har inte riktigt fått upp takten vi önskat ha, säger Björn Schmidt, kommunansvarig på IP-only.
De siktar nu på att 850 hushåll i Eskilstunas landsbygd ska få fiberanslutning innan årets slut.
– Vi har påbörjat ett jättestort projekt nu mot Strängnäsgränsen mot Flen, upphandlingen är i gång. Här är det drygt 400 hushåll vid Tummelsta, Djupvik och runt Ärla som berörs i år. Det fortlöper in i 2022, det ligger just nu ute för upphandling för att hitta lämpliga entreprenörer, menar Björn Schmidt.
De har precis kommit igång i Tumbo och hoppas kunna bygga vidare i Södra Norlång på det.
– Och Stålbåga hoppas vi kunna ansluta på det. Vi tittar väldigt noga på västra delen av kommunen också, den som är längst bort.
IP-only:s fokus är landsbygd just nu då det i tätort redan finns mycket befintligt fibernät.
– Det är stora projektet vi har i gång och ska vi komma överens med 350 markägare, det tar sin tid och plats att lösa, menar Björn Schmidt.
Han förklarar att många lantbrukare har börjat använda nätet på ett nytt sätt och förstår vidden av att ha ett bra nät.
– Det är komplext men vi märker att folk förstår vikten av det nu och då blir det lättare.
Samtidigt har folk på landsbygden börjat inse att det mobila nätet inte alltid räcker till.
– Den stora begränsningen på landet är att många sommargäster dyker upp och det som fungerar bra på vintern behöver inte fungera bra på sommaren när många trängs på en mobilmast. Därför är det bra att vi kan bygga ut i de områden där många behöver ha en fast uppkoppling.
IP-only arbetar gärna med lokala entreprenörer och det kan ibland vara utmanande att hitta.
– Vi upplever att arbete mot det lokala är det bästa men när det blir väldigt stora projekt gäller det att entreprenören inte tar sig vatten över huvudet. Eskilstuna är en expansiv kommun där det byggs mycket just nu.
IP-only har just nu ett projektkontor i Rinkesta där de anställda kollar av sträckor och får en lokal förankring.
– Kommunen ska klappa sig själva på axeln, de har gjort ett bra jobb. Och Eskilstuna Energi och miljö som satsar här på landsbygden, tätorten är mer lönsam rent generellt, avslutar Björn Schmidt.