Iris bad om kvitto – fick betala dubbelt

Pensionärer ska få göra flera bussresor till samma pris som en. Trots det har flera fått sina korten debiterade för flera resor. Orsaken tros vara att de bett om kvitto innan kortet stämplats.

Eskilstuna2013-12-21 08:00

Pensionärer i Eskilstuna som använder Länstrafikens rabattkort seniorkortet ska kunna göra flera resor till samma pris som en förutsatt att resorna sker inom en tretimmarsperiod. Flera pensionärer har hört av sig till Eskilstuna-Kuriren sedan de fått sina seniorkort debiterade för flera resor, trots att de ägt rum inom loppet av tre timmar.

En manlig pensionär som reste med en stadsbuss från Måsta till Fristadstorget, och sedan tillbaka, fick betala för båda resorna.

— Om det är en enstaka gång som en busschaufför inte kan hantera det är en sak. Men om det här sker med automatik flera gånger så är det ju ett helvete för gamla människor som kanske inte har råd att åka buss normalt, säger han.

85-åriga Iris Bergström har blivit dubbeldebiterad vid två tillfällen i år.

— Det är för jäkligt, jag fattar inte att det kan få vara så. Länstrafiken borde ju tala om hur det kan bli så, säger hon.

Enligt Länstrafiken tros orsaken till dubbeldebiteringen vara en manuell hantering i samband med att kunderna har bett om att få ett kvitto. Orsaken kan vara att de bett om kvitto innan de satt sina kort i läsaren. Hade de däremot bett om kvitto efter att de stämplat kortet så kunde allt ha varit i sin ordning. Om man ber om kvitto i förväg registreras nämligen inte tiden på kortets magnetremsa utan bara på kvittot. Har man tagit ut ett kvitto ska det användas som biljett vid hemresan. Stämplar man även kortet vid hemresan registreras den som en ny resa som man måste betala för. Kvittot fungerar då som en giltig biljett som visas upp för föraren vid övergång eller hemfärd inom de tre timmarna.

— Rabattkortet seniorer är ett väldigt populärt reskort i Eskilstuna. Av alla som använder det har vi fått in två personer som har råkat ut för detta under det senaste året, vi känner till totalt fyra tillfällen, säger Annika Broman, kommunikationsstrateg vid Länstrafiken.

Länstrafiken håller på att kontrollera orsaken till en sådan här dubbeldebitering.

— Systemet ska vara helt automatiskt och känna av när kunden kliver på och då registrera tidpunkten, för att sedan när kunden kliver på igen, för eventuell hemfärd, känna igen kortet och då dra av 0 kr, säger Annika Broman.

Man kanske kan tycka att det inte ska spela någon roll om man ber om kvitto före eller efter att kortet stämplas?

— Ja, det kan man tycka. Vi håller på att kolla upp vad det är som kan ha orsakat detta för att kunna gå ut med korrekt information till både resenärer och även till förare för att undvika att detta händer igen. Jag antar att ett korrekt förfarande sker ute i bussarna då vi bara har fått in två kända fall av denna typ av dubbeldebitering.

Har du någon förståelse för att det kan vara förvirrande för de drabbade?

— Ja, självklart och det är tråkigt att detta har hänt. Vi arbetar ständigt med att vara lyhörda och öppna för kunders tankar, synpunkter och idéer så jag tycker att det är jättebra att de tagit kontakt med kundtjänst.

Om Länstrafiken kan fastställa att en dubbeldebitering skett så sätter bolaget in summan igen på kundens rabattkort. Men Iris Bergström köper inte riktigt Länstrafikens förklaring.

— De måste ju prata i nattmössan. När jag har bett om kvitto efter att jag satt i kortet har de ju bett mig sätta i kortet en gång till.

Hädanefter kommer hon att begära kvitto efter att hon ha satt i kortet.

— Säger de så får man väl göra så och se hur det funkar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om