Isabel Hernández Humbla, 36, är född och uppvuxen i Eskilstuna men flyttade härifrån efter gymnasiet. Sedan en tid tillbaka bor hon i Eslöv – men har kvar banden till hemstaden.
– Min familj bor kvar, säger hon.
Nyligen valdes Isabel Hernández Humbla till ny partisekreterare för Piratpartiet. Hennes uppgift blir främst att hålla koll på interna projekt och att avlasta partiledaren.
– Det handlar bland annat om att hålla i möten för arbetsutskottet, där vi går igenom aktuella projekt, pratar om status och vägen framåt. Finns det några problem så försöker jag hjälpa till att komma fram till en lösning så vi kommer vidare. Jag kommer även att skicka ut medlemsmejl.
När partiet grundades i mitten av 2000-talet stod fildelningsfrågan i fokus och lockade till sig uppmärksamhet och väljare till partiet. Den senaste tiden har det dock varit tyst från partiet. I förra riksdagsvalet fick partiet 0,14 procent av rösterna – och det är många som inte vet om att det fortfarande finns.
– När man berättar om att man är aktiv i partiet får man ofta frågan: "Finns ni fortfarande?"
Hur känns det?
– Det är väldigt synd tycker jag för vår politik behövs. Det är ju så mycket tjat om klassisk höger- och vänsterpolitik. Vi talar i stället om en mer frihetlig politik.
Vilka är era kärnfrågor idag?
– I dagsläget är det mycket integritetspolitik, speciellt nu när Chat control är på tapeten. Sedan är det drogpolitik och demokratipolitik. Så vi har rätt många områden – vilket inte så många känner till.
Chat control är ett EU-förslag som bygger på att all information som går via nätet ska analyseras för att förhindra sexualbrott – men det har kritiserats för att vara kränkande.
Det var just integritetsfrågor som fick Isabel Hernández Humbla att bli aktiv i partiet 2020, flera år efter paritets storhetstid.
– Jag kände att synen på övervakningen går över gränsen. Man ser möjligheten att övervaka folk som en lösning på problem medan jag tycker att det snarare kränker människors integritet än hjälper.
Nu försöker partiet bli bättre på att synas och delta i debatter, något som hon också ser som partiets främsta utmaning.
– Det är svårt i det här bruset, det är oftast enbart de större partierna som blir inbjudna till debatten. Så man får brotta sig fram på något sätt.