Beskedet slog ner som en bomb på tisdagen. Enligt beslutet från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har bolaget genom åren bland annat gjort sig skyldigt till återkommande misskötsamhet som lett till att assistansersättning för belopp på uppemot 100 miljoner kronor betalats ut på felaktiga grunder.
Ivo kräver nu att Humana ska avveckla sin assistansverksamhet omgående. Humana Assistans meddelade å sin tur att de tänker överklaga beslutet till förvaltningsrätten. De väntas också lämna in en ansökan om inhibition som ger bolaget rätt att fortsätta bedriva verksamhet under tiden som rättsprocessen pågår.
Enligt bolaget berörs drygt 2 000 assistanskunder och över 11 000 assistenter av beslutet. I Sörmland uppskattar bolaget att 70 personer påverkas och av de bor 14 i Eskilstuna.
Annika Holm, som är ordförande i Eskilstuna för föreningen Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar,RBU, ser hur beskedet väckt frågor och osäkerhet bland organisationens medlemmar.
– När jag läser vad folk runt om i landet skrivit i grupper på Facebook ser jag en stor oro för vad som ska hända under tiden som bolaget överklagar och var de ska vända sig om Humana inte får tillbaka sitt tillstånd. Vissa tror kanske också att deras assistansbeslut hänger ihop med assistansbolaget och känner då en oro för att förlora det med.
På Eskilstuna kommuns biståndskontor förbereder man sig nu på att möta de personer som kan komma att beröras. Ytterst är det kommunen som har ansvaret för att assistansberättigade får sina behov tillgodosedda.
– Tyvärr är vi med om sådana här stopp några gånger per år, men sedan är det olika många brukare som berörs. Den här gången handlar det om några fler. Men vi har ett arbetssätt för hur vi ska möta upp när sådant här sker, säger Monica Helmisaari, verksamhetschef på biståndskontoret.
Oavsett om bolaget väljer att överklaga eller inte, går kommunen redan nu ut med ett brev till de berörda med information om hur de kan hantera den här situationen.
– Det finns egentligen tre alternativ. Man kan bli sin egen assistanssamordnare, ta hjälp av kommunen eller välja ett annat bolag. I brevet finns också kontaktuppgifter så att man kan få stöd av oss då en sådan här situation kan väcka mycket oro.
Monica Helmisaari berättar att det generellt brukar finnas en ställtid på någon vecka från det att den berörda nås av beskedet till att personen är i sitt nya arrangemang, vilket brukar fungera bra. Men kommunen har resurser att sätta in i fall det skulle behövas.
– Ibland kan man behöva lösa en situation snabbt och då finns vi här med beredskap.
Kommunen vet i dag inte hur många personer som är anställda av Humana i Eskilstuna, då antalet assistenter skiljer sig åt mellan brukarna. Det beror också på hur de berörda väljer att fortsätta sin assistans – det kan skilja sig från bolag till bolag, säger Ann-Christin Jansson, avdelningschef för personlig assistans på Eskilstuna kommun. Men om brukaren väljer assistans i kommunal regi följer assistansgruppen med.
– Assistenterna följer med brukaren och vi tar över anställningarna – om brukaren vill det förståtts. Vi sätter alltid brukaren i centrum.
Tidningen har även sökt Humana för en kommentar.