Nu har juryn sagt sitt. Jonathan Kasche från Eskilstuna vann semifinalen och har därmed en plats i finalen av tävlingen Årets kock.
– Jag blev superglad när de ropade upp mitt namn. Det känns verkligen sjukt kul, säger Jonathan Kasche.
Motiveringen löd:
"Med en tydlig grön linje, modernt balanserad mot huvudråvaran har denna rätt en lekfullhet som är fräsch och skapar harmoni både för ögat och gommen."
Hur ska du fira?
– Just nu är det lite mingel men snart ska jag kliva på tåget hem och så blir det jobb i morgon. Kanske blir det lite firande på tåget, säger han och skrattar.
Hur har vänner och familj reagerat på din finalplats?
– Familjen är med mig här på plats och de blev verkligen jätteglada. Och telefonen går varm.
– Vinsten i dag känns verkligen som en bekräftelse på att det jag gör är bra.
Nu får Jonathan Kasche lite andrum. Först den 11 februari går finalen av Årets kock.
– Jag får någon vecka nu. Sedan gäller det att ladda om när de släpper förutsättningarna för finalen. Då gäller det att börja träna igen.
För flera av hans motståndare blir det i stället en nervös väntan. Endast den som vinner sin semifinal får en direktplats. De andra får vänta för att se om de kan ta sig vidare på poäng.
Jonathan Kasche – yngst i startfältet – var sist ut i den första semifinalen.
– Det kändes som jag hade det under kontroll, säger han till konferenciererna när de provsmakad hans mat.
Rätten han tävlar med är en sotad kotlettrad med lardo och fläsksvålar, glaserad spetskål, friterad brysselkål, kålrabbiblommor, sojamajonäs, friterad grönkål, koriandersmör, fläsksky och koriander.
"Väldigt häftigt", "jättegott" och "fantastiskt" var några av kommentarerna han fick på sin rätt.
Vid semifinalerna utses en vinnare som blir direktkvalificerad till finalen. Baserat på juryns poängsättning i semifinalerna går ytterligare sex kockar vidare till final.
När Eskilstuna-Kuriren pratade med Jonathan Kasche innan tävlingen satt han på tåget ner till Helsingborg. Det var dagen innan en av semifinalerna i tävlingen Årets kock och Jonathan Kasche är en av deltagarna.
– Det känns bra att äntligen vara på väg. Det har varit mycket förberedelser och nu känns det bara bra att det är dags.
Hur har du laddat upp?
– Jag har jobbat som vanligt. Men sedan så har jag tränat en hel del. Det har varit mycket finslipning och jag har varit inne tidigt på jobbet för att öva.
Jonathan Kasche är tidigare elev på Rinmansgymnasiets restaurang– och livsmedelsutbildning. Sedan några månader tillbaka arbetar han på Stockholmsrestaurangen Lilla Ego.
– Under utbildningen var det inte så mycket fokus på att tävla, om man inte ville det – och det ville ju jag. Jag fick jättebra stöttning av lärarna.
Som elev på skolan deltog han i tävlingen Årets kockelev och slutade på en andraplats.
Onsdagen bjuder på en större tävling än så. Det som står på spel är en plats i finalen och möjligheten att få titulera sig Årets kock 2016.
– Precis som i alla tävlingar så utsätts man för mycket press. Det gäller att behålla lugnet och lita på sig själv.
Har du hunnit spana in motståndet?
– Absolut, branschen är ganska liten och några av de som jag tävlar mot har varit med i tävlingen innan. Sedan är det en till från mitt jobb som är med.
Vad tror du om dina chanser?
– Jag går in i det här för att gå till final och det hoppas jag att jag gör.
På Rinmangymnasiet följer man sin tidigare elev.
– Vi har kontakt med Jonathan lite titt som tätt. Så vi vet var han håller hus och vilka äventyr han är ute på, säger läraren Tomas Ström.
– Jonathan är otroligt målmedveten och extremt duktig på det han gör. Han är en elev på 1 000.
Vad tror du om hans chanser att ta sig till final?
– Jag har alltid trott på Jonathan men samtidigt vet jag hur svårt det är i de här sammanhangen. Det är väldigt ovanligt att någon vinner första gången man ställer upp. Men Jonathan har överraskat förut. Han kommer att gå långt i tävlingen, det tror jag.
Oavsett hur det går planerar skolan ett samarbete med den tidigare eleven.
– Då skapas det förebilder för eleverna och det är väldigt viktigt. Vi har samarbetat med Kocklandslaget och sett hur eleverna får ett nytt fokus. Kan vi lyfta fram goda exempel från vår egen skola så är det såklart jättebra.