Jägarnas ovanliga fynd – en död varg: "Luktade lite illa"

Bland mossa och granbarr låg den döda vargen som upptäcktes av ett jaktlag i Ärla.
Rovdjursinventeraren Staffan Claesson fick i uppdrag att ta hand om djuret – som inte doftade gott.
– Den fick ligga bak på flaket så det var inte någon fara, säger han.

"De konstaterade att 'här ligger en död varg' och sedan jagade de vidare", säger Staffan Claesson på Länsstyrelsen Sörmland om jaktlaget som upptäckte det döda djuret under lördagens morgonjakt.

"De konstaterade att 'här ligger en död varg' och sedan jagade de vidare", säger Staffan Claesson på Länsstyrelsen Sörmland om jaktlaget som upptäckte det döda djuret under lördagens morgonjakt.

Foto: Länsstyrelsen Sörmland

Eskilstuna2024-11-11 19:02

Det var i lördags morse som jägare i Ärla gjorde den ovanliga upptäckten. I skogen låg en död varg, med kala skabbfläckar på kroppen. Fyndet rapporterades in till Skabdobs och länsstyrelsen, som gav sig ut till platsen.

– Den hade legat några dagar och hade börjat lukta lite illa, säger Staffan Claesson, rovdjursinventerare på Länsstyrelsen Sörmland.

Efter att ha dokumenterat djuret på plats tog Claesson med sig vargliket, som i skrivande stund transporteras vidare till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala för vidare undersökningar och fastställande av dödsorsak.

Kan du säga något om dödsorsaken redan nu?

– Nej. Ingen aning. SVA kommer göra en yttre besiktning och sedan gå in och titta på organen.

undefined
Staffan Claesson på Länsstyrelsen i Sörmland. Arkivbild.

Den döda vargen är en hane och Claesson bedömer den som vuxen – men borde inte vara så gammal att den har dött av ålder.

– Nej, det tror jag inte. Vi ska inte ha någon så gammal varg i det området.

Claessons bedömning är att vargen har haft skabb, men sjukdomsfläckarna på djurets kropp såg ut att vara utläkta. Med andra ord verkar vargen ha överlevt sin skabb – vilket är mycket vanligare att vargar gör, jämfört med när rävar drabbas av den besvärliga hudparasiten.

– Det är ganska vanligt att varg får skabb, men vad jag har förstått är överlevnaden ganska stor. Men många gånger ser de rent förskräckliga ut innan det läker ut.

Det fanns heller inga tecken på att någon ska ha skjutit vargen.

– Hade vi misstänkt något sådant hade vi kontaktat polisen och upprättat en anmälan. Det är vår skyldighet att göra.

I övrigt arbetar Länsstyrelsen Sörmland vidare med den skyddsjakt som man beslutade om i fredags. Det är andra gången på kort tid som Länsstyrelsen beslutar om skyddsjakt på en varg. För en månad sedan gjorde man samma bedömning, då i ett område mellan Malmköping och Sparreholm i Flens kommun. Den gången sköts vargen under jaktens sista dag.

Nu gäller det ett område som sträcker sig mellan Eskilstuna, Strängnäs och Flens kommun och Länsstyrelsen fattar bedömer att man det finns risk för allvarlig skada på tamdjur i området efter den senaste tidens attacker.

Senast i förra veckan dödades en alpacka i en vargattack på en gård mellan Eskilstuna och Malmköping.

Skyddsjakten pågår till den 29 november eller tills dess att vargen fälls.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!