I källaren på Kommunfastigheters huvudkontor träffar vi Peter och Lena i ett tygklätt konferensrum. Egentligen heter de något annat men med hänvisning till säkerhetsläget med ökad kriminalitet i stan vill de förbli anonyma. Ingen av de två tycks heller särskilt roade av att svara på frågor om jobbet de gör, men liknar sina sysslor vid ett detektivarbete.
Den särskilda avdelningen startade 2018. Genom tips, registerslagningar och oanmälda hembesök avslöjar boendekonsulenterna på Kfast olovlig svartuthyrning.
– Men vi vill inte riktigt säga vad vi gör, för berättar vi om alla våra trix så försvårar det vårt arbete, säger Lena.
– Ja, vi märker att de ändrar sina beteenden efter vårt arbete. Precis som när polisen tar ett steg framåt så tar brottslingarna två till. Det är samma här, säger Peter.
Arbetet påbörjades när den politiska majoriteten i Eskilstuna började ställa krav på Kfast att jobba mer aktivt mot fusk. Och satsningen har gett resultat. Sedan 2018 har 400 hyresgäster sagts upp och ytterligare 160 ärenden om misstänkta svartkontrakt ligger i skrivande stund på bordet för utredning. Dessutom fortsätter uppslagen att strömma in.
– Vi får dagligen nya tips, säger Peter.
Det låter som många ärenden?
– Ja, och det skulle säkert kunna vara ännu fler för vi vet bara om de vi fått tips om eller själva upptäckt.
Hur stort är problemet?
– Det är omöjligt att säga, men stort, säger Lena.
Utbredningen av en svart bostadsmarknad har de senaste åren uppmärksammats på flera håll i landet och 2019 trädde en lagändring i kraft som gjort det enklare för fastighetsägare att säga upp hyresgäster som ertappats med att hyra ut svart. Fenomenet kopplas samman med både kriminalitet och utsatthet.
I sitt arbete träffar Peter och Lena ofta de som hyrt svart i andrahand och som också tvingas bort i samband med en avhysning.
– Ibland vet de inte att de gjort något fel. Då får vi berätta det för dem, säger Lena.
– Likväl finns det de som mycket väl vet att de bor fel. De kanske jobbar en period i Eskilstuna och tar en andrahandslägenhet under tiden. Sedan har vi föräldrar som hyrt ut lägenheter till sina barn. Vi har nog av alla sorters fall, inflikar Peter.
I dag arbetar de flesta större bostadsbolagen aktivt med frågan. Men omfattningen på fusket som upptäcks varierar, vilket blir tydligt när vi pratar med Victoriahem – stadens näst största hyresvärd med 5 000 lägenheter i sitt bestånd.
Bolaget gör regelbundna registerslagningar för att kolla att personerna på hyreskontrakten matchar med de som bor. Tidigare i år granskades ena halvan av beståndet i Eskilstuna.
– Den körningen ledde till att fem personer fick sina kontrakt uppsagda, säger Sara Grandin, områdeschef för Victoriahem i Eskilstuna.
Det låter inte som ett lika stort problem hos er?
– Nej. Visst förekommer det, men inte i de volymerna som hos Kfast. När vi först får listan med namn som flaggats upp kan den tyckas lång. Men i de flesta fallen finns det en förklaring till varför det ser ut som det gör.
Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna kommun, blir positivt överraskad över resultaten av arbetet på Kfast. I nästa års ägardirektiv för bolaget har den politiska majoriteten uttryckt en vilja att arbetet mot fusk ska intensifierat ytterligare.
Vad tänker du om situationen för de som faktiskt bor i lägenheterna i andrahand och som drabbas?
– Det är klart att människor hamnar i kläm men om man orkar höja blicken så måste man ställa sig frågan om det inte är värre att det växer fram parallella samhällen och uppstår situationer där människor utnyttjas av arbetsgivare och fastighetsägare. Då måste man våga riva i det här även om enskilda individer drabbas och påverkas.
Vad tänker du om antalet upptäckta fall?
– Att det är bra många fler än jag hade vågat hoppas på. Sedan är det klart att jag blir fundersam över mörkertalet. Men det säger en hel del om storleken på problemet.
Behövs det mer av det här arbetet?
– Jag tror det finns skäl att ifrågasätta om vi behöver göra mer. Inte minst i samarbetet med de privata fastighetsägarna. Vi måste veta att alla har ordning på det här arbetet om vi inte vill ha en inflyttning till Eskilstuna som bygger på arbetslöshet.