Janelings säljer semlor från nyår – får skäll av kunder

När "får" man egentligen börja äta semlor? På konditori Janeling är det fritt fram efter nyår. För sent, tycker vissa kunder. Andra håller hårt på att det är fettisdagen som gäller. "Vi får fortfarande skäll", säger butiksbiträdet Helena Mattsson, 54.

Oavsett vad man anser om tidpunkten vankas det semlor direkt efter nyår. Och folk vallfärdar. Det berättar Helena Mattsson, butiksbiträde på konditori Janeling. " Dörren öppnas och folk blir jättelyckliga när de ser semlorna – helt fantastiskt".

Oavsett vad man anser om tidpunkten vankas det semlor direkt efter nyår. Och folk vallfärdar. Det berättar Helena Mattsson, butiksbiträde på konditori Janeling. " Dörren öppnas och folk blir jättelyckliga när de ser semlorna – helt fantastiskt".

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2022-01-19 09:31

– Ingen är arg över att vi har kanelbullar varje dag, trots att det finns kanelbullens dag. Men semlor är känsligt. Det är ett kärt bakverk och svenskar är traditionsbundna, säger Helena Mattsson och tar en paus från kassan.

– I december får vi frågor om vilket datum det är som gäller. Så det är åt båda hållen, vi får fortfarande skäll för att vi säljer nu, säger hon och berättar om en kund som tillrättavisade en annan.

– Halvt på skämt, halvt på allvar sa hon: "Det är alldeles för tidigt". Han svarade. "Men det är ju så gott."

undefined
Bakverket alla har en åsikt om. "När vi lägger ut bilder på sociala medier får vi alltid kommentarer om att det är för tidigt", säger Helena Mattsson som har jobbat i 35 år på konditoriet.

Gör ni undantag på "inte före nyår"-regeln?

– Ja, om man har framförhållning och gäster från USA eller liknande.

– Jaså, gör vi, undrar Morgan Lindberg, 45, som precis anlänt med en Janeling-t-shirt med just semlor på i handen. Om jag fick bestämma skulle vi ha en hel hörna med merchandise.

undefined
För Morgan Lindberg som tillsammans med Viktor Persson äger konditoriet, är det originalsemla med kanel på som gäller. "Kommer det in 100 kunder på en dag så betyder det 100 olika åsikter om när – och hur man ska äta semla."

Tillsammans med Viktor Persson utgör han konditoriets ägarduo och borde rimligen få bestämma. Eller?

– Helena har koll på allt, säger Morgan Lindberg och skrattar.

– Jag tillhör inredningen, replikerar hon och konstaterar att det blivit hela 35 år i konditoriets tjänst.

– Redan då fanns vaniljsemlan. Men inte en massa andra utflippade sorter.

Din personliga favorit?

– Blandsemlan där grädde och mandelmassa blandas. Den ser ut som en hamburgare, bara att grabba tag.

För Morgan Lindberg är det originalet som gäller.

– Hetvägg ska det vara, jag tar bort locket och har på kanel, säger han och tvekar lite på frågan hur många semlor som avnjuts varje säsong.

– En om dagen, men det kan jag väl inte säga? Vi har infört minisemlan också, den är ju bättre om man äter varje dag.

undefined
Konditorn Mathilda Axberg, 22, föredrar för egen del wienersemlan. "Jag tycker om degen, det blir något extra jämfört med en vanlig."

I nuläget samsas originalsemlan med bland annat blåbärsvarianten och wienersemlan på hyllorna.

– Förra året hade vi en hårdrockssemla. Brödet var svart och den var sprayad med silver.

– Vi får se vad det blir i år, vi kör på uppstuds. Men något blir det definitivt.

Klart är i alla fall att båda räknar ner till den 1 mars.

– Alla dagar leder fram till fettisdagen. Man vill absolut inte missa den, det är lite skräckblandad förtjusning, säger Helena Mattsson.

Morgan Lindberg utlovar folkfest, om än anpassad sådan.

– Förra året hade vi tält ute, med tanke på covid. Vi har några veckor på oss att komma på roliga ideer. 

undefined
I förra årets utbud ingick såväl pistagesemla som hårdrockssemla. I år är det blott blåbärssemlan som sticker ut. Än så länge.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!