Runt om på bagerierna i Eskilstuna förbereds det för fullt. Det har blivit dags för kanelbullens dag igen och invånarna i staden vallfärdar till konditorierna för att köpa det klassiska bakverket innan det hinner ta slut.
Niclas Karlsson är bagare på Konditori Janelings. Han började sitt arbetspass strax innan midnatt på måndagskvällen och när tidningen besökte bageriet vid sex på tisdagsmorgonen hade han redan bakat flera tusen kanelbullar.
– Vi har väl bakat 3 800 bullar och vi ska baka 5 000 till, säger Niclas Karlsson, som dock inte håller kanelbullen som sitt favorit bakverk.
– Jag är nog trött på det mesta fikabrödet, men jag tycker att wienerbröd är godare. Men kanelbullen är en svensk klassiker, säger han.
Även Josefine Falk är bagare på Janelings. Hon kom in till bageriet strax innan midnatt för att påbörja kanelbullsbakandet.
– Det är lite festivalstämning men semmeldagen är nog lite galnare, säger hon.
Josefine Falk upplever inte att det är så stressigt med kanelbullens dag utan tycker att det är roligt.
– Man har ett högre tempo, säger hon.
Ett högt tempo kan minst sagt vara bra då Konditori Janelings räknar med att ha bakat flera tusen kanelbullar innan dagen är slut.
– Jag tror faktiskt att vi kommer att landa på 10 000 bullar, säger Håkan Larsson, konditor på Janelings.