Jane Sundin berättar att flera gånger i veckan blir avfallskärlen i de så kallade miljörummen överfyllda av alla sorters skräp. Fastighetsskötarna får ägna mycket tid åt att plocka upp sopor som hamnar på golvet.
– Nu har det spårat ur helt, säger en fastighetsskötare i området.
– Jag stod förra veckan i en och en halv timme och plockade saker från golvet. Hundratals påsar, säger en annan fastighetsskötare.
När det har varit för mycket skräp på golvet har Eskilstuna energi och miljö, som sköter tömningen, låtit soptunnorna stå utanför miljörummen.
– Ibland står det påsar utanför också. De lägger allt möjligt här. Sedan släpar kajorna omkring sopor över halva vårt område. Jag tycker det är vidrigt äckligt, säger Jane Sundin.
Det finns fyra miljörum på Brunnsbacken. Den ursprungliga tanken med avfallshanteringen var att matavfall och restavfall skulle läggas i markbehållare som är placerade utanför miljörummen. Inne i miljörummen skulle plast, papper, metall och glas sorteras. Detta har dock inte fungerat utan allt kastas huller om buller inne i miljörummen. Till det kommer de grovsopor som också lämnas i miljörummen.
– Många öppnar bara dörren och kastar in sakerna. Ibland när de har haft fest står det stora säckar utanför och det är inte heller speciellt trevligt, säger Jane Sundin.
Hon är besviken på de hyresgäster som inte sköter sopsorteringen.
– Jag har sagt till flera stycken som bor här, men jag får bara 'skit i det' till svar. Jag förstår inte vad det är för fel på folk rent ut sagt. Man måste lära sig att det påverkar våra hyror och allting.
Hon har påtalat problemen för hyresvärden Kfast.
– Men det händer ingenting.
Hur länge har det pågått?
– Jag har bott här sedan i augusti och det har pågått hela tiden. Det har inte blivit bättre överhuvudtaget.
Fastighetsskötarna tror att kaoset beror på okunskap och ovilja bland vissa hyresgäster.
– Sedan är det många som skickar ner sina små barn för att lämna tunga sopor och de orkar inte lägga ner dem i kärlen så då hamnar det på golvet, säger en fastighetsskötare.
Jane Sundin tycker att det oftare borde ställas ut containrar för grovsopor i området. Hon tycker också att Kfast kunde vara tuffare mot de som inte sköter sig och lägga på en avgift på hyran. Hon efterlyser även information om hur sopsorteringen ska gå till på flera olika språk eftersom alla som bor i området inte är så bra på svenska.
Hon har även klagat på avfallshanteringen hos kommunen där Johan Edlund är miljöinspektör.
– Det är såklart inte bra. Det drar till sig skadedjur, men jag tänker att information är den vägen att gå för att bukt med problemet, säger han och fortsätter:
– Det kan ju vara så att det är för korta hämtningsintervall.
Den 8 april svarade Kfast på klagomålet i en skrivelse till kommunen. Kfast skriver att Eskilstuna energi och miljö har mandat att hämta soporna oftare och att de ska göra det om de märker att kärlen ständigt är överfulla.
Kfast menar vidare att man har vidtagit väldigt många åtgärder för att få hyresgästerna att sortera rätt, men utan resultat: "Vi har varit på plats ett flertal gånger och pratat med hyresgäster, vi har haft miljövärdar som har informerat (och sorterat i miljörummen), hyresgästerna har fått sorteringskassar, vi har skickat ut informationsbrev, ställt ut containrar med mera.."
Kfast har startat ett avfallsprojekt som pågår under 2024:
"Vi kommer att börja med att ta in information ifrån hyresgästerna. Hyresgästerna kommer att svara på några frågor och utifrån det kommer vi sen att besluta nya åtgärder. Brunnsbacken är med i detta avfallsprojekt.”
Hyresgästen Jane Sundin är dock inte imponerad av Kfasts svar.
– Jag har inte sett några sorteringskassar överhuvudtaget, nej.
Johan Edlund, miljöinspektör Eskilstuna kommun:
– Om den klagande inte är nöjd eller om vi bedömer att problemet inte löst sig brukar vi själva åka till plats och vi måste åka till plats själv för att kunna ställa krav.
Jari Backeliv är ansvarig för kärlinsamlingen på Eskilstuna energi och miljö. Han känner igen bilden av att det förekommer överfulla kärl på Brunnsbacken.
– Vi är ju där och tömmer tre gånger i veckan.
Tömning sker normalt på måndagar, onsdagar och fredagar. Han säger att det kan samlas mer sopor än vanligt i miljörummen i samband med röda dagar då chaufförerna är lediga. Att kärl får stå ute beror på att Kfasts fastighetsskötare ska kunna ta hand om soporna som ligger på golvet i miljörummen och även kunna rengöra utrymmena. Detta sker enligt Jari Backeliv efter överenskommelse mellan EEM och Kfast. Enligt Jari Backeliv har Kfast fått betala extra avgifter för felsortering och överfulla kärl. Han tycker att Kfasts åtgärd med miljövärdar var bra.
– Den tyckte vi själva gjorde skillnad för då tittade de både på rummen och sedan gick de runt i området och knackade dörr.
Mikaela Jannering är marknadskommunikatör på Kfast.
– Det är inte omöjligt att vi tar in miljövärdar igen till nästa år men inget beslutat, säger hon.
– Våra fastighetsskötare ser över miljörummen, och försöker så gott de hinner att fräscha upp de rum som är i behov av det för att hyresgästen ska känna att man vill vara i miljörummet.
– Fastighetsägare i hela Sverige kämpar med avfallsfrågan, och Kfast kommer så klart jobba vidare med frågan.