Jansson (S) om zonen: "Bra att detta testas också i Eskilstuna"

Den senaste helgens våldsdåd i Årby och Lagersberg gör att Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, förväntar sig att polisen använder "alla till buds stående medel". Årbybon Maria Chergui (V) är mer skeptisk till säkerhetszoner – i så fall borde hela Eskilstuna omfattas.

"Vi är tacksamma för att polisen använder alla tänkbara verktyg som är tillgängliga. Också för att försöka undvika en eskalering", säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, apropå införandet av säkerhetszon i staden.

"Vi är tacksamma för att polisen använder alla tänkbara verktyg som är tillgängliga. Också för att försöka undvika en eskalering", säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, apropå införandet av säkerhetszon i staden.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2024-09-03 16:33

Under tisdagen kom beskedet att polisen från och med natten till onsdag inför så kallad säkerhetszon i Eskilstuna. Detta efter de två dåd som inträffade i helgen där en person dog efter att ha blivit skjuten i Årby i fredags kväll och en annan person skadades i en skottlossning i Lagersberg på lördagsförmiddagen.

I de två områden som nu klassas som säkerhetszon ingår Årby och Skiftinge i det ena och Nyfors, Myrtorp, Fröslunda, Råbergstorp och Lagersberg, i det andra.

Enligt polisen finns en pågående konflikt mellan kriminella grupperingar i stan och syftet med zonen är, förutom trygghetsskapande närvaro, att försvåra för kriminella att förbereda och genomföra våldsbrott.

Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, välkomnar polisens beslut.

– Vi är tacksamma för att polisen använder alla tänkbara verktyg som är tillgängliga. Också för att försöka undvika en eskalering. Vi ser att farsoten med skjutningar i landet inte lägger sig. Statistiken för Sverige är dyster, och nu är det i Eskilstuna igen vi drabbas. Så vi förväntar oss att polisen använder alla till buds stående medel. Samhället behöver förstå att detta inte kan stoppas med annat än att staten och samhället agerar med kraft. Oavsett vad som ligger bakom. Det är bra att detta testas också i Eskilstuna nu. Så att erfarenheter kan dras, säger han.

Maria Chergui, gruppledare för Vänsterpartiet tillika Årbybo, var ute och nattvandrade i Årby fredags kväll. Bara en timme efter avslutad vandring hördes höga smällar i området.

– Det var fullt med folk ute under kvällen, det var barn som lekte och det hämtades mat från pizzerian. När skotten kom trodde jag inte det var sant, säger hon.

undefined
Maria Chergui är gruppledare för Vänsterpartiet i Eskilstuna och bland annat engagerad i nattvandringarna i Årby. Hon tror att införandet av säkerhetszon inte kommer hjälpa utan vill hellre se långsiktiga insatser. (Bilden är tagen efter en tidigare skjutning i området.)

Chergui tror dock inte att tillfälligt införande av säkerhetszoner ger någon större effekt.

– I så fall borde man göra en säkerhetszon av hela Eskilstuna, säger hon.

Hon vill hellre se ett mer långsiktigt, intensifierat polisarbete samt fler insatser från kommunen.

– Det är ett farligt läge i Eskilstuna. Allt från kvarterspoliser, spaning, rondering, ökad närvaro till trafikkontroller behövs. Vi i kommunen har också ett stort ansvar i det brottsförebyggande arbetet. Det har gjorts mycket bra i sommar, exempelvis på fritidsgårdarna.

– Det som har hänt under helgen är fruktansvärt. Det är så många, förutom de anhöriga, som berörs. Det blir en chock, en sorg och rädsla hos alla. Nu är det extra viktigt att visa att det finns trygga vuxna ute, att det finns sociala insatser och att vi alla reagerar.

Säkerhetszon

Polisen kan, sedan april 2024, besluta om tillfälliga säkerhetszoner, i dagligt tal även kallade visitationszoner. Syftet är enligt polisen att öka tryggheten i ett område och försvåra för de kriminella att förbereda och genomföra våldsbrott.

Varje beslut om säkerhetszon gäller som längst i två veckor och kan förlängas.

I säkerhetszonen får polisen kroppsvisitera personer och söka igenom fordon utan att det finns en konkret misstanke om brott.

Befogenheterna gäller på allmän plats.

Kontroll av personer kan enligt polisen liknas vid säkerhetskontrollen på flygplatser och gäller alla åldrar. Visitationen sker ovanpå kläderna och personer som visiteras får visa vad de har i fickorna samt besvara frågor.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!