Jansson (S): Medborgarskap måste kräva motprestation

Socialdemokraterna bör sätta ned foten och tydliggöra vad man vill och gör i migrationsfrågorna. Att bli Svensk medborgare måste kräva en motprestation – och även en "sosse" måste kunna ställa frågan om hur många Sverige kan ta emot. Det och mycket annat lyfter kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) i ett inlägg på Facebook.

Foto:

Eskilstuna2019-08-16 01:50

I det långa inlägget, som publicerades under torsdagen, redogör Jimmy Jansson (S) sina tankar på hur han anser att Socialdemokraterna bör förhålla sig till frågor rörande arbetskraftsinvandring, asyl, flyktingar och integration, vilket Aftonbladet först uppmärksammade. Jansson efterlyser en stor diskussion i partiet, och menar att frågan vad Socialdemokraterna gör åt saken i dag är på mångas läppar och i vad som beskrivs som en samhällsutveckling som går i fel riktning.

"Vi får absurda diskussioner om vad svenskhet är. Tafatthet runt exempelvis hedersbrott. Diskussioner om bidrag. Istället för att göra det enkelt för oss och konstatera att det svenskaste som finns är att jobba, betala skatt, göra rätt för sig, bygga vår gemensamma trygghet och följa våra lagar. Rätt logiskt. Rätt sossigt. Gäller dessutom oss alla. Invandrad eller ej", skriver han.

Jansson anser att det är bra att delar av asylpolitiken ska utredas. Men han menar att den inte är tillräcklig, utan att Socialdemokraterna, fristående från regeringen, ska visa var partiet står i frågorna. "Vilken egen utgångspunkt har partiet i dessa frågor och inför förhandlingarna? Kommunerna vill veta. Och väljarna vill och förtjänar att få veta hur S samlade och sammansatta politik på området ser ut framåt", skriver kommunstyrelsens ordförande.

Jansson ställer upp ett antal punkter på grundläggande principer kopplat till migrationen, bland annat medborgarskap, välfärdsrättigheter, friheten att bosätta sig var man vill och migrationens storlek.

Att få bli medborgare i Sverige menar han måste kräva någon form av motprestation: "Egen inkomst av arbete, förmåga att försörja sin familj och tillräckliga kunskaper i svenska språket är väl det minsta som kan krävas av någon som har ambitionen att börja ett nytt liv i Sverige av världens alla länder."

Vidare anser han att det borde bli en "tydligare distinktion" mellan vilka delar av välfärden som är tillgänglig med och utan medborgarskap, och tror att det skulle uppmuntra personer att göra det som krävs för att bli medborgare i Sverige. "Utbildning till stor del och akut sjukvård är universella rättigheter. Men sociala skyddsnät och bidrag behöver alls inte vara fullt tillgängliga innan garantier om att stadigvarande bidra tillbaka till välfärden genom arbete finns.", skriver han bland annat.

Vad gäller migrationens storlek poängterar Jansson att vision och verklighet är två olika saker, och att världens ekonomiska system även gäller för migrationspolitiken. Frågan "Hur många kan Sverige egentligen ta emot?, menar han går alldeles utmärkt att säga för en "sosse".

"Sverige har inget att skämmas över. Vi har tagit ansvar. Det är andra relativt rika länder som måste kliva fram mer. Särskilt de som får massiva stöd av EU inte minst", skriver Jansson vidare.

För Aftonbladet framhåller Jimmy Jansson att det inom S har funnits en rädsla att diskutera dessa frågor under en lång tid, för att personer inte vill skapa uppfattningen att man pekar ut grupper eller understödjer rasism.

– Men det är ju tvärt om. Den här är en jämlikhetsfråga i allra högsta grad, den borde stå högst upp på dagordningen för politiken, säger han till tidningen.

Aftonbladet har varit i kontakt med Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad (S), som dock avböjer att kommentera Jimmy Janssons inlägg, och menar att hans ord är ett "personligt inlägg i den pågående migrationsdebatten".

Du ser inlägget i dess helhet nedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om