De flyktingar som kommer till Sverige för att söka asyl har rätt att bosätta sig var de vill. Rätten regleras i lagen om eget boende, den så kallade EBO-lagen.
Den har lett till att vissa kommuner tar emot långt fler asylsökande än andra. Eskilstuna tillhör en av de kommuner som har ett omfattande mottagande.
Nu vill Jimmy Jansson att riksdagen river upp EBO-lagen och samtidigt ser till att alla kommuner hjälps åt med att ta emot flyktingar. Enligt Jansson bör den som söker asyl anvisas en bostadsort och sedan stanna där tills hen står på egna ben.
– Här får du bo tills du har skaffat dig språk, utbildning, att du har kommit in i det svenska samhället och kan försörja dig själv. Sen är du fri att som alla andra röra dig fritt i Sverige.
Jansson menar dessutom att Eskilstuna har, vad han kallar, en integrationsskuld.
– Eskilstuna har varit en invandrarstad i många år när vi har haft många tomma lägenheter. Vi är inte i hamn med alla de människor som kommit hit sedan tidigare, säger han.
Skulle den stora flyktingtillströmningen till Sverige och Eskilstuna hålla i sig tror Jansson att konsekvenserna kan bli ödesdigra. Flyktingars förmåga att snabbt kunna försörja sig är därför avgörande, menar han.
– Om Sverige via kommunerna inte får människor i arbete då har vi en socialbidragsbomb. Ska Sverige få ihop det här så måste jobb och utbildning vara primärt. Det har gällt för oss som bor i det här landet i generationer. Det gäller för de som är gamla i dag, det gäller för unga och för invandrare. Vi måste hålla fast vid den principen.
Inom socialdemokraterna saknas inte kritiker av EBO-lagen. Flera S-märkta kommunalråd, bland dem Katrineholms Göran Dahlström, vill att lagen skrotas.
Socialdemokraterna i riksdagen är av samma åsikt.
– Det är en väldigt illa genomtänkt lagstiftning. Den har besvärliga konsekvenser där man får enorma koncentrationer i vissa områden. Det leder till en misär och det underlättar inte integration och anpassning till det svenska samhället, säger riksdagsledamot Hans Ekström (S), tidigare kommunalråd i Eskilstuna.
Hans partikamrat Sara Karlsson, även hon med rötterna i Eskilstuna, är kritisk. Hon vill att lagen förändras men är tveksam om det i dag finns ett stöd för den saken i riksdagen. Hon menar också att det kan vara bekymmersamt att begränsa människors rörelsefrihet.
– Det är principiellt inte oproblematiskt att inte låta människor bosätta sig var de vill, säger hon.