Valet 2022
Jari Puustinen står i skuggan på stadshustrappan och tittar ut över Fristadstorget som badar i sol. Vid Sverigedemokraternas valstuga råder närmast pojkbandsstämning. Jimmie Åkesson är i stan för pressträff och har utlovat "självisar” till så många han hinner. Kön med ungdomar ringlar redan lång.
Blir du stressad när du ser det där?
– Inte alls, men vi vet att de går bra i opinionen, säger han.
På riksplanet utkämpar Moderaterna just nu en kamp om att inte tappa positionen som näst största parti. Lokalt hände det redan för fyra år sedan.
2018 fick Moderaterna 18,76 procent i valet till kommunfullmäktige, medan Sverigedemokraterna landade på 19,34.
Skiftet hade ingen större politisk betydelse, då M valde att fortsätta sitt påbörjade samarbetet med Socialdemokraterna och Centerpartiet i majoritet. Konstellationen har nu styrt tillsammans i snart två mandatperioder i Eskilstuna.
Men inför årets val ser partilandskapet annorlunda ut, där Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har gjort upp med sitt tidigare avståndstagande från Sverigedemokraterna. Frågan är hur det här påverkar Moderaterna lokalt och om Jari Puustinen är beredd att byta ut Jimmy Jansson (S) mot Kim Fredriksson (SD), om partierna skulle samla en majoritet av rösterna på valnatten.
Kim Fredriksson undrar när du ska komma över på hans sida. Vad är ditt besked?
– Inga dörrar är stängda så vi får se på valdagen. Vi går fram med vårt program och målet är att få igenom så mycket moderat politik som möjligt. Sedan ska personkemin stämma också.
Har du en bättre personkemi med Jimmy Jansson?
– Nej, jag känner Kim Fredriksson sedan gammalt och vi har suttit och samarbetat i samma nämnd. Samtidigt har vårt arbete i nuvarande majoriteten funkat väldigt bra också.
Men valet blir en möjlighet att omförhandla politiken. Där ni troligtvis kommer få vara med. Kommer ni gå fram tuffare med vissa frågor den här gången?
– Ja det finns frågor, som tillsynsavgiften för företagare och avfallstaxan, där vi behöver göra mer. Vi kan inte både ha hög skatt och höga avgifter och sedan klaga på att köpkraften är dålig.
Ni går också fram med ett förslag på att sänka skatten med 100 miljoner. Är det verkligen rätt sak att göra i ett läge där kommunen går mot ekonomiskt sämre tider?
– Ja, för det ger våra invånare mer pengar i plånboken. När vi sänker skatten får invånarna samtidigt 100 miljoner mer att leva på. Det är faktiskt i grunden deras pengar som vi förvaltar. Och där måste vi göra det effektivare.
Ni pratar om att skära i det som inte är kommunens kärnuppdrag. Kommer ni behöva säga upp folk?
– Minskar man på administrationen så kommer man behöva göra det. Men inte i skolan och omsorgen. Utan det gäller att se var man kan digitalisera och jobba mer effektivt. Det jobbar till exempel 150 personer på kommunledningskontoret i dag och upp emot 20 på näringslivsenheten. Det är för mycket.
Finns det verkligen 100 miljoner att hämta där?
– Absolut, annars hade vi inte gått ut med det.
Som politiker har Jari Puustinen ett starkt engagemang i skolfrågan, men under den senaste mandatperioden har han bytt ordförandestol, från barn- och utbildningsnämnden till arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.
I och med det har han fått frågan om Eskilstunas höga arbetslöshet på sitt skrivbord. De senaste siffrorna pekar i positiv riktning. Just nu har kommunen en arbetslöshet på 11,7 procent, vilket är den lägsta siffran sedan 2009. Samtidigt hade 400 färre hushåll försörjningsstöd i juli i år jämfört med samma tid förra året.
Fortfarande ligger Eskilstuna högt i arbetslöshetsstatistiken sett till riket och många står långt från arbetsmarknaden, men Jari Puustinen är stolt över att ha drivit på utvecklingen i en mer moderat riktning.
– Det tror jag väljarna märker. Vi hör näringslivet säga att det blivit mer höger. Titta bara på bolagen som vi klivit ut ur som kommun. Titta på nyetableringarna där vi möjliggör för företagare på ett annat sätt idag. Det har hänt mycket.
Vad är du mest stolt över?
– Att vi börjar få ner arbetslösheten. Fler i sysselsättning är nyckeln till framgång för Eskilstuna. Och att vi stramat åt bidragen. Tidigare var vi för givmilda, det är något som borde ha gjorts för 20 år sedan.