Att göra den största hamburgaren har blivit en fix idé för flera krögare i landet. I ett vanligt gatukök i jämtländska Ytterån erbjuder man en burgare på 4,3 kilo. Och i en kiosk i Gråbo utanför Göteborg har man två giganter på menyn, en 3,6 kilo tung burgare som kostar 699 kronor och en brutalt stor bjässe på 10 kilo till det facila priset av 2999 kronor.
Eskilstunakrogen Wild western burgers på Kungsgatan i Eskilstuna vill inte vara sämre. I lördags kväll skred kockarna till verket och gjorde en hamburgare med tolv kilo kött i själva burgarna och utöver det: tre kilo bacon – "för att grabbarna ville ha en", förklarar restaurangchefen Ismail Matti.
– Det är några grabbar som tränar här i närheten, som brukar äta hos oss.
Men till skillnad från exemplen ovan tillagar man inte sina jätteburgare i ett stycke. Här staplar man vanliga hamburgare på varandra.
Varför har ni valt att göra så?
– Vi ville ha en hamburgare, inte en pizza, förklarar Ismail Matti.
Meningen var att man skulle kunna plocka av varsin hamburgare från den höga stapeln.
– Inte skära den som en tårta.
Vad var det för smak på hamburgaren?
– Vi blandade några olika smaker.
Jättehamburgaren räckte till 10–12 personer.