Jättekran vid Mälarsjukhuset – 75 meter: "Extraordinär"

Under helgen monterades en tornkran på 75 meter upp vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Kranen ska användas till nya prefab-betongstommen på Mälarsjukhuset.

"Man brukar inte ha en så här stor kran med den radien den klarar av och hur mycket den kan lyfta längst ut. Den är helt klart en extra ordinär kran", menar Johan Karlsson, produktionschef på NCC.

"Man brukar inte ha en så här stor kran med den radien den klarar av och hur mycket den kan lyfta längst ut. Den är helt klart en extra ordinär kran", menar Johan Karlsson, produktionschef på NCC.

Foto: Niklas Holm / Erik Mårtensson, NCC

Eskilstuna2021-02-15 20:01


På torsdagen började delarna till kranarna som skulle bygga upp tornkranen att fraktas till Eskilstuna och Mälarsjukhuset.

– För att sätta ihop tornkranen krävdes en 500-tons mobilkran. För att montera den mobilkranen krävdes ytterligare en mobilkran, det vill säga två mobilkranar för att montera tornkranen, säger Johan Karlsson, produktionschef på NCC.

Under helgen monterades tornkranen på ett betongfundament som mäter 7,5 x 7,5 x 2,2 meter och väger 320 ton.

undefined
Tornkranen sedd från den 16 våningen i Mälarsjukhuset.

– Initialt kommer tornkranen att användas vid grundläggningsarbetet, för att under hösten bistå vid montage av prefab-betongstommen till den nya sjukhusbyggnaden på Mälarsjukhuset, förklarar Johan Karlsson och tillägger:

– I samband med prefabmontaget kommer ytterligare en tornkran att användas för att lyfta på plats betongelementen till byggnaden.

Tornkranen som är 75 meter hög ska kunna svänga över höghuset E19 på Mälarsjukhuset och har en räckvidd på 72 meter. Den har en lyftkapacitet på 7,6 ton längst ut i bomspetsen.

– Det är inte ofta som vi använder så här stora kranar, men den nya sjukhusbyggnaden ska bli hela 45 000 kvadratmeter stor och då behövs det extraordinär utrustning.

undefined
Tornkranen blir en ny siluettbild i Eskilstuna med sina 75 meter, här sedd från Smörtorget.

Kranen förväntades bli slutmonterad under måndagen och förhoppningsvis även besiktad så att den kan tas i bruk.

– Den kommer att vara här en lång tid framöver, den monteras ner först hösten 2022, säger Johan Karlsson och avslutar:

– Nu ska den hjälpa till med plattgjutna betongarbeten, stommontaget kommer i gång först i oktober i år.

Högst upp i tornkranen siktades under måndagsförmiddagen tre män som skruvade och monterade de sista bitarna på plats.

Johnny Niskanen, teknisk chef på Mälarsjukhuset, var på måndagen på kranutbildning.

– NCC har en väldigt bra säkerhetsbildning för alla som är i närheten av kranen, till och med för mig, säger Johnny Niskanen.

undefined
Slutmontering av tornkranen kräver arbete ända upp i toppen, 75 meter upp.

När tornkranen är klar, och även utbildningen, har han ett eget mål i sikte.

– Jag ska upp i kranen via en personkorg i lyften. Jag är nog höjdrädd men kommer nog aldrig att få chansen igen så det är lika bra att passa på, hahaha.

Det nya huset ska stå klart i början av 2025.

– Vi har 13 milstolpar under byggnationen. Vi har en balkong här på Mälarsjukhuset där vi tänder en krans för varje milstolpe vi når. Nu är vi uppe i två och den tredje kommer upp i oktober då stommen börjar monteras, avslutar Johnny Niskanen.

undefined
Tornkranen ska vara kvar vid Mälarsjukhuset fram till oktober nästa år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!