Redan 2016 gav Eskilstuna kommun ett positivt planbesked för delar av södra Kvicksund som ansågs lämpliga för bostadsbebyggelse. Kommunen beslutade även att det skulle göras en utvecklingsplan Kvicksund som skulle ligga till grund för de kommande detaljplanerna, något som lett till att detaljplanearbetet har dragit ut på tiden. Nu är i alla fall ett detaljplaneförslag som omfattar fastigheterna Tumbo-Väsby 3:81, 3:82 och 3:96 samt en del av Munkhammar 5:1 klart. Samhällsbyggnadsnämnden väntas fatta beslut om att skicka ut förslaget på samråd den 12 november. Enligt tidplanen kan detaljplanen tidigast vinna laga kraft första kvartalet 2026.
Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för 500 nya bostäder i form av flerbostadshus, radhus och villor i sydvästra Kvicksund. Dessutom planeras för en ny förskola för 80 barn och ett badhus. Fornlämningen i området föreslås att bevaras som rekreationsområde.
– På vår sida av Kvicksund har vi inte flerfamiljshus utan vi har ju enbart villor och så har vi några bostadsrätter på Västeråssidan så jag tror det blir ett bra komplement, säger Sarita Hotti (S), ordförande samhällsbyggnadsnämnden.
Planområdet är cirka 14 hektar och ansluter till järnvägen och riksväg 56 i öster. Norr om planområdet ligger järnvägsstationen och pendlingsparkeringen. Planförslaget håller ett avstånd om ca 50 meter till järnvägen, bland annat för att ta höjd för en kommande spårbyggnad. Planområdet består i dag huvudsakligen av tätbevuxen naturmark.
Generellt planeras byggnaderna att i huvudsak uppföras i trä för att knyta an till Kvicksunds moderna ursprung som semesterort med sommarnöjen och fritidshus. Bebyggelsens utformning ska även ge associationer till det gamla tegelbruket som funnits i närområdet.
Detaljplanen tar avstamp i utvecklingsplanen enligt vilken Kvicksund på sikt kan växa med cirka 1 500 - 2 000 nya bostäder där den största utbyggnaden förväntas ske i sydvästra Kvicksund.
– Jag tror att man måste hela tiden ha en beredskap, alltså mark som är färdigdetaljplanerad för när man har tillväxt så kan man börja bygga igen. Sedan är det så att varje gång vi får en lågkonjunktur och byggsektorn går ner då stagnerar det en stund, säger Sarita Hotti.
– Jag tror inte att det enbart är Kvicksund som är attraktivt utan vi ser ju hela Mälarstranden, vi ser Sundbyholm, vi ser villorna i Odlaren, säger hon.
Utvecklingsplanen för Kvicksund identifierade ett behov av nya mötesplatser för såväl unga som äldre. I takt med Kvicksunds utveckling finns det ett behov av fler förskolor och detaljplanen möjliggör för en förskola i två våningar som innefattar fyra avdelningar om totalt 80 barn.
Detaljplanen möjliggör för ett badhus på ungefär 1 000 kvadratmeter intill förskolan. Exakt vilken typ av bad det skulle kunna bli är inte färdigutrett, men det finns utrymme för en 25-metersbassäng.
Väsbyvägen som används som skolväg till och från Tegelviksskolan föreslås att breddas. Dels för att dimensioneras för en ökad trafikalstring, dels för att inkludera en separerad gång och cykelväg. Aborrvägen förlängs och ytterligare två nya kommunala gator föreslås inom planområdet
– Jag tror att den stora frågan i den är ju trafiksäkerheten, säger Sarita Hotti och fortsätter:
– I en ny detaljplan kan man göra trafiksäkerhetsåtgärder som blir bättre även för de befintliga som bor där redan i dag.
Sarita Hotti tycker att det faktum att fastighetsägaren Tunafastigheter driver detaljplanen är en signal om att man tror på området.
Fastigheterna Tumbo-Väsby 3:81, 3:82 och 3:96 inom planområdet ägs av Anton Varnäs som fastighetsägare genom familjeföretaget Tunafastigheter AB. Fastigheten Munkhammar 5:1 ägs av Eskilstuna kommun. Anton Varnäs menar att läget är attraktivt.
– Målsättningen är att höja värdet både för befintligt boende i Kvicksund och nya inflyttande med fokus på socialt umgänge, sport och hållbarhet, säger han och fortsätter:
– En viktig målgrupp är befintligt boende i Kvicksund. I området planeras till exempel en allsportsplan, mindre simbassäng alternativt gym/restaurang, tennis, croquet och förskola i en lantlig parkmiljö samt boendeformer som möjliggör att man kan bo kvar länge på orten även på ålderns höst.