Jättesatsningen stoppas – efter sju år

Eskilstuna Energi och miljö har sedan 2018 slagits för att få anlägga en deponi i Åsbymon, där blöta och leriga schaktmassor kan lämnas.
Nu har de fått det slutliga beskedet – ett nej.
– Den går heller inte att överklaga, säger Kent Briby på ESEM.

"Vi har fått en dom från mark- och miljööverdomstolen och de avslår vår ansökan. Den går heller inte att överklaga,  konstaterar Kent Briby, affärsområdeschef för återvinning på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö.

"Vi har fått en dom från mark- och miljööverdomstolen och de avslår vår ansökan. Den går heller inte att överklaga, konstaterar Kent Briby, affärsområdeschef för återvinning på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2025-02-23 18:07

Nyheten i korthet

  • Eskilstuna Energi och miljö, EEM, har fått avslag på sin ansökan om att skapa en deponi för blöta och leriga schaktmassor i Åsbymon, Eskilstuna.
  • EEM har arbetat med projektet sedan 2018 för att minska behovet av långa transporter till en anläggning i Västerås.
  • Beslutet från mark- och miljööverdomstolen kan inte överklagas, vilket lämnar EEM osäkra på hur de ska gå vidare.

Blöta och leriga schaktmassor som uppstår vid bygg- och anläggningsarbeten i Eskilstuna körs i dag till en anläggning i Västerås. För att minska behovet av omfattande och långa transporter vill EEM i stället ta hand om materialet lokalt.

Det mest lämpliga området, enligt EEM, är en tidigare grustäkt på västra sidan av Åsbyvägen vid Åsbymon i Eskilstuna. Området gränsar till S:t Eskils kyrkogård och ligger på en rullstensås, – Strömsholmsåsen.

Planen har varit att deponera 200 000 ton lera och lösa jordmassor per år och maximalt 800 000 ton. 

undefined
Den tidigare grustäkten ligger vid Åsbymon, intill S:t Eskils kyrkogård.
undefined
Tidigare grustäkt vid Åsbymon.

Tillståndsprocessen inleddes redan 2018 och den juridiska processen har sedan dess varit omfattande och snårig och följts av flera överklaganden. 

I slutet av november 2023 kom det besked EEM väntat på, då mark- och miljödomstolen meddelade att den tänkta deponiverksamheten skulle tillåtas. Men beslutet överklagades till högsta instans, mark- och miljööverdomstolen, dels av Eskilstuna kommun och dels av Naturskyddsföreningen.

Kommunen drog dock tillbaka sin överklagan.

undefined
Kent Briby, affärsområdeschef för återvinning på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, ESEM.

Nu, drygt sju år senare, kommer ett sista besked.

– Vi har fått en dom från mark- och miljööverdomstolen och de avslår vår ansökan, konstaterar Kent Briby, affärsområdeschef för återvinning på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, ESEM.

Vad händer nu?

– Vi har inte bestämt om vi ska leta efter en ny plats eller hur vi går vidare, säger han lite uppgivet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!