I går landade de första teamen på Arlanda. För bussbolaget Tuna Trafik, som sköter transporterna under junior-EM, är det full fart till och med nästa måndag då deltagarna reser hem igen.
– Då vi på Tuna Trafik har ett stort engagemang för idrotten i Eskilstuna så är vi stolta över att vi har fått uppdraget, säger Johan Hermansson, delägare och trafikledare på Tuna Trafik AB.
Tävlingarna arrangeras av Eskilstuna kommun och Svenska Friidrottsförbundet samt de fyra lokala föreningarna Råby Rekarne Friidrott, Eskilstuna Friidrott, Gillberga-Lista IF och Ärla IF. Det är första gången ett internationellt arenamästerskap i friidrott äger rum utanför någon av Sveriges storstäder. Tävlingarna pågår den 16-19 juli på Ekängens friidrottsarena
1 038 atleter och 440 tränare och ledare är anmälda i trupperna. Dessutom tillkommer representanter för bland annat Europeiska Friidrottsförbundet och personal som ska sköta tidtagningen.
Sammanlagt ska fler än 1 600 personer från närmare 50 länder förflyttas mellan bland annat flygplatser, hotell och arenan på Ekängen. För Tuna Trafik innebär det bland annat cirka 70 avgångar till och från Arlanda med buss och ungefär lika många med bil. Sex bussar går i skytteltrafik i Eskilstuna. Fem bussar går i skytteltrafik mellan Västerås och Eskilstuna.
– Det har varit många möten, mycket planering och mycket arbete för att få allt att stämma. Och det under en period som är en av de mest hektiska på året, säger Johan Hermansson vid Tuna Trafik.
I samband med att Eskilstuna ansökte om att få arrangera JEM gjorde Handelns Utredningsinstitut, HUI, 2011 en prognos över vilka turistekonomiska effekter evenemanget skulle få. En genomsnittlig deltagare beräknas konsumera för 400 kronor per dygn och en åskådare uppskattas konsumera för 500 kronor per dygn.
Prognosen utgick från att evenemanget skulle locka 1 350 deltagare och 5 000 åskådare, vilket skulle ge en turistekonomisk omsättning på cirka nio miljoner kronor. När arrangemanget nu genomförs kan turistomsättningen bli ännu högre eftersom antalet deltagare är fler än i prognosen.
– Vi har inte räknat om den, men den borde bli högre eftersom det i verkligheten blir ett högre deltagarantal, säger Anette Pallhed, presschef för junior-EM.
Totalt kommer över 1 600 deltagare. Kommunens budget för arrangemanget är 6,7 miljoner kronor.
– Det kommer tillbaka till kommunen i form av skatteintäkter så småningom, säger Anette Pallhed.
Marknadsföringsbolaget Profeel i Eskilstuna är officiell merchandise- och sponsringspartner till junior-EM.
– Jag uppskattar att vi kommer att hamna på en omsättning på mellan en kvarts miljon och en halv miljon kronor, men framför allt är det ett väldigt ärofullt uppdrag att bli partner till ett sådant stort arrangemang, säger Joachim von Carlsburg, försäljningschef vid Profeel.
Profeel har tagit fram kläder, i form av t-shirts, tröjor och kepsar, till de cirka 600 funktionärerna. Företaget har även producerat en reklamkollektion som säljs före och under mästerskapet. Produkterna kostar från 30 kronor och uppåt.
– Om varje besökare köper tre produkter blir det en väldigt bra omsättning i vår butik på tävlingsarenan, säger Joachim von Carlsburg och fortsätter:
– Sedan så hjälpte vi junior-EM att hitta bra sponsorer och samarbetspartner lokalt här i stan, till exempel Varubud som har hjälpt till med lagerhållning, packning och distribution av allt material.
Analysen från HUI visar även på en rad andra positiva effekter för Eskilstuna. Mästerskapet kan stimulera besökare att komma tillbaka vid fler tillfällen. Eskilstuna får positiv uppmärksamhet i svensk och internationell press. Det skapas nya kontakter mellan företag. Återväxten inom sporten stimuleras.
– Det skapar tillit att kommunen tillsammans med näringslivet och föreningslivet är starka ihop i Eskilstuna, säger Mona Kanaan (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.