Jennifer såg ovanligt himlafenomen i Lista

Plötsligt ropade hennes faster "Kom och kolla på månen!". När Jennifer Berg kom ut ur huset möttes hon av en fascinerande och ovanlig syn: En halo runt fullmånen. Några dagar senare var det dags igen. "Det var jättehäftigt", säger hon.

Jennifer Berg fascinerades över synen när en halo plötsligt dök upp runt månen.

Jennifer Berg fascinerades över synen när en halo plötsligt dök upp runt månen.

Foto: Privat

Eskilstuna2023-12-02 18:03

Det var sent i lördags kväll som Jennifer Berg i Lista fick den ovanliga upplevelsen. En halo är ett optiskt fenomen i form av färgade eller ofärgade ringar eller bågar som oftast uppträder runt solen. Men i mer sällsynta fall kan de också synas runt månen.

– Jag har sett det en gång tidigare, då var det runt solen. Det här var första gången jag såg det runt månen. Det var jättehäftigt och ringen var superklar. Den syntes åtminstone i tio minuter efter att vi upptäckt den. Jag är jätteintresserad av väderfenomen och blev helt exalterad och började genast söka efter mer information, säger Jennifer Berg, som stod och betraktade händelsen tillsammans med sin familj och släktingar.

– Barnen blev helt tokiga och jättenyfikna när de fick se det.

Tidigt på torsdagsmorgonen dök fenomenet upp igen runt månen. Jennifer Berg var återigen ute med kameran. Nu var halon däremot inte lika klar som den var i lördags.

undefined
Jennifer Berg i Lista har sett en halo runt månen två gånger de senaste dagarna. Den högra bilden tog hon i lördags kväll. Den vänstra tidigt på torsdagsmorgonen.

Ordet halo härstammar från grekiskan och betyder cirkel. Halofenomenet uppstår när ljuset bryts och reflekteras i iskristaller som svävar i atmosfären. Det kan uppträda både på sommaren och vintern. Marie Staerk, meteorolog på SMHI förklarar:

– Det viktiga för att en halo ska uppstå är att det finns iskristaller i luften. Det gör det även på sommaren, i molnen högt uppe i luften. 

undefined
Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Det är alltså vanligare att en halo uppträder runt solen. Att den nu även syns runt månen beror på framför allt en sak.

– Nu har det varit fullmåne och då är månen en tillräckligt stark ljuskälla för att det ska kunna uppstå en halo. När månen är ny är ljuset alldeles för svagt.

undefined
En halo kan i spektakulära fall även ha två bisolar, som denna som har fotograferats på Lidingö.

Ibland är halon ännu mer imponerande än den som Jennifer Berg såg. Då kan den ha även en yttre ring och dessutom ibland två bisolar eller bimånar utanför ringarna.

– Bimånarna kan vilken form och orientering iskristallerna har, säger Marie Staerk.

undefined
Jennifer Berg.

När det är så här kallt är det gott om iskristaller i luften även nära marken. Därför kan halofenomen uppstå även som ljuspelare från gatlyktor.

Den som vill spana efter månhalo ska passa på nu medan månen är någorlunda full. En sådan halo är riskfri att titta på. Vill man däremot halospana i solsken, bör man skärma av ljuset med handen eller på annat sätt för att skydda sina ögon.

– Jag kommer absolut att håla koll efter halo fler gånger nu, säger Jennifer Berg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!