När blomsterkreatören Jenny Johansson, 45, ombeds visa hur man fixar sin egna julkrans kommer idésprutan genast på ytterligare tips. Eller vad sägs om ljussatta mossbollar och en adventljusstake i en sockerkaksform?
– Den här kan vi använda sen, säger hon och viftar med stommen till en lampskärm.
För ett halvår sedan blev en plantskola och snittblomsodling i mindre skala verklighet på gården Fnösketorp. Förkärleken för loppis och återbruk hade redan fått utlopp i form av en bod och nu var det dags för Gillbergabon som redan i barndomen höll sin Flora som högt älskad ägodel att satsa på blommor och blad tillsammans med sambon Patrik Eriksson. Men sommarblommorna lämnar vi därhän – nu står julkransar på tapeten och Jenny Johansson flyttar på lampliket som smugit sig in bland allt kransmaterial.
– Kransar kan se avancerade ut men är lättare än man tror, bara man får in tekniken. Alla klarar det.
Vips har små grankvistar snurrats fast med bindtråd på en halmstomme.
– Ett vanligt nybörjarmisstag är att inte dra bindtråden tillräckligt hårt och att inte sätta basmaterialet tillräckligt tätt. Det krymper när det torkar.
Jenny Johansson älskar naturmaterial och skyr "krimskrams" som pesten. Men hon är noga med att påpeka att smaken är som baken när det gäller val av dekoration.
– Hämta inspiration från andra med utgå från dig själv, säger hon och fäster vinterbär, murgröna, grevillea, kotteros och näverstjärna med blomsterklamrar.
Vad använder du annars?
– Mossa, kvistar, ljung, echeveria, eukalyptus, grönkål och brysselkål, säger hon och vilar blicken på ett mjölktråg fyllt med gröna växter och röda äpplen.
Bredvid står en sockerkaksform och agerar adventsljusstake. En såssnipa blir utmärkt kruka för en hyacint.
– Hyacint är en barndomsdoft men jag har en man som är superallergisk. Den kommer inte innanför dörren.
I gårdens fönster skymtar "krukor" i form av kakburkar. Enligt Jenny Johansson går det mesta att plantera i.
– Jag älskar bleckplåt, nysilver och tenn och enligt mig ska det inte putsas.
Om tiden inte sprungit ifrån oss, vad hade du tänkt göra med lampliket?
– Klä i mossa och addera en ljusslinga – jättefint att hänga upp som dekoration. Gamla luciakronor kan man också klä i mossa och ha på bordet. Komplettera dukningen med några gröna kvistar. Mer än så behövs inte, ibland är det enkla det finaste.