Klockan var strax efter sex på söndagskvällen när Maria Ahlin styrde bilen från Hållsta mot familjens hus i Älunda. Väl framme uppenbarade sig två älgar – och en ny bekantskap.
– Älgarna brukar stå och äta i närheten av vårt hus och det var inget jag reagerade så mycket över. Däremot ställde jag mig på bromsen när en varg kom upp på gärdet framför bilen. Den var helt fokuserad på älgarna och rörde sig mot dem innan den satte sig ner och stirrade rakt in i bilen.
Maria Ahlin, som både har djur och en ettårig son, körde därefter raka vägen hem.
– Flera grannar har berättat att de sett varg i området tidigare, men för oss var det första gången. Det känns inte naturligt med varg så nära bebyggelse, säger Maria Ahlin som höll katten Bianca inomhus resten av kvällen.
Strax därpå ringde hennes sambo till kompisen Jimmy Hällback i Örsta och berättade om vargobservationen.
– Vi såg varg här ute för första gången för två veckor sedan och nu har det skett igen, säger Jimmy Hällback som är uttalat intresserad av djur.
I sällskap av sambon och de båda barnen satte han sig omedelbart i bilen och styrde mot Älunda för den något ovanliga safarin i skymningen.
– Jodå, både vargen och älgarna var kvar när vi kom fram. Först såg vi vargen uppe på vägen innan vi passerade den. När vi svängde om för att belysa den igen kom den upp ur diket på nytt.
Därefter skiftades fokuset åter mot älgarna som nu stod ute på fältet intill vägen.
– Halvvägs fram nappade den tag och började tugga på en rislykta som låg på marken. Därefter såg vi hur den gick till attack mot älgarna. Det gick dock inget vidare för de gjorde utfall och jagade bort vargen, säger Jimmy Hällback.
Mathias Kumlin, som bor på Älunda gård en kilometer bort, träffade sannolikt på samma varg när han var ute med hundarna på förmiddagsrundan på söndagen.
– Först såg vi den på avstånd, kanske 50 meter bort och den blev påtagligt nyfiken på oss. Det var en stor varg och ingen man ville kela med, säger Mathias Kumlin.
När de började gå tillbaka hängde vargen på i cirka 500 meter och gjorde vid flera tillfällen rusningar mot dem.
– Man fick allt lite puls och jag tvivlar inte på att den skulle kunna klippa en hund i ett nafs. Nu gick det bra, men man ska inte behöva kolla runt knuten innan man går ut.
Varg nära bebyggelse är inte helt ovanligt – däremot sover de generellt under dagen för att ha mer energi till att jaga på natten.
– Det måste vara någon som har petat upp den här individen, säger Mikael Hansson, rovdjursinventerare på länsstyrelsen.
Det har gjorts flera iakttagelser om varg i trakten mellan Örsta och Hållsta de senaste veckorna och på måndagen var länsstyrelsens rovdjursinventeraren på plats för att säkra spår.
– Att det rör sig om en varg är bekräftat – liksom platsen den har varit på. Däremot är det för tidigt att säga vad det rör sig om för individ, eller om det rör sig om en hane eller hona, säger Mikael Hansson på måndagsförmiddagen.
Vid besöket hos Maria Ahlin passar han på att topsa den omhändertagna rislyktan som vargen satte tänderna i kvällen innan.
– Om det är en varg från något av de närliggande reviren i öster eller söder kan det mycket väl ge en dna-träff. De rör sig sannolikt om en vandringsvarg eller om en individ som vill utöka sitt revir.
Både Maria Ahlin och Mathias Kumlin rapporterade omgående in sina iakttagelser till länsstyrelsen, något som Mikael Hansson uppmanar alla som ser en varg att göra.
– Alla rovdjursobservationer är intressanta och det gäller inte bara av varg. De här rapporterna hjälper oss att kartlägga och bättre inventera olika områden, säger han.
Vid sextiden på måndagsmorgonen kom larm om en ny vargobservation i området.
– Det är inte osannolikt att det rör sig om samma varg och i så fall hade den ingen jaktlycka den gångna natten, säger Mikael Hansson som tror att den siktat in sig på en älgkalv i sällskapet.