Gårdagens artikel om Kjula skolas skylt har väckt starka känslor och skapat debatt. Rektor Hans Stockselius meddelade som svar på en upprörd insändare att skylten kommer att tas ned innan höstterminen börjar, med skollagen som grund i hans beslut. Han berättade att det skulle krävas någon form av "kommnalt veto" från Eskilstuna kommun för att ändra på det.
– Som jag konstaterade i mitt svar så finns det en skollag att förhålla sig till, och där är det ganska klart att eftersom vi har en obligatorisk skola för alla elever oavsett religion så är det inte förenligt med icke-konfesionell undervisning att ha bibelcitat på fasaden, säger Hans Stockselius.
Skolverkets presstalesperson håller däremot inte med om att en skylt på fasaden skulle regleras av skollagen.
– Det finns ingenting i skollagstiftningen som reglerar hur fasaden får se ut. Hur gemensamma fasader får se ut och smyckas är mer en fråga för staden och kommunen. Det finns ingenting som reglerar det i skollagen, säger Skolverkets presstalesman.
Ännu har inget "kommunalt veto" lagts in. Ordförande i kultur- och fritidsnämnden Marie Svensson (S) berättar att ärendet ännu inte nått hennes bord, och hon hoppas att det heller inte ska behöva göra det.
– En sådan här fråga önskar jag att man skulle kunna hitta en lösning på innan den blir för stor. Rent personligt så kan jag tycka att vi ska akta oss för att radera vår historia – den är en viktig pusselbit i hela vårt samhälle, och det är min bestämda uppfattning att vi ska vara rädda om den, säger hon.
"Vi ska akta oss för att radera vår historia" är samma ord som Jimmy Jansson (S) väljer att använda i sin reflektion kring skylten. "Det viktiga är att själva undervisningen är icke konfessionell. Och det är den ju. En historisk byggnad med tillhörande skylt borde inte rå på det. Tvärtom. Som sagt ger möjlighet till något att bygga undervisningen på" skriver Jimmy Jansson (S).
Även Göran Gredfors (M), ordförande i Eskilstunas socialnämnd, hoppas att skylten inte kommer att få för stora proportioner.
– Jag tror inte att det kommer att bli något politiskt ärende. Jag tror att det kommer att hanteras mellan barn- och utbildningsförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen och Kfast, och jag förutsätter att organisationerna löser det här på ett klokt sätt, säger han.