Jansson (S) kräver möte öga mot öga med MTR

Från 11 december börjar Mälartåg köra enligt sin nya tidtabell med ytterligare utglesad trafik och indragna expresståg mellan Stockholm och Eskilstuna. Nu kräver Jimmy Jansson (S) ett möte med MTR för att diskutera det han kallar "en jävla skitsituation".

Jimmy Jansson (S) vill ha till ett möte öga mot öga med MTR så snart som möjligt för att få garantier om tågen framöver.

Jimmy Jansson (S) vill ha till ett möte öga mot öga med MTR så snart som möjligt för att få garantier om tågen framöver.

Foto: Veronica Karlsson/Joakim Serrander

Eskilstuna2022-11-17 16:57

– Vi vill öka pressen på berörda parter, försöka tvinga fram någon sorts garantier och besked de kan stå för och se på en acceptabel väg framåt. Vi ska ju ha mer trafik, inte mindre. Det här är helt fel utveckling, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna kommun.

Enligt den politiska majoritetens nya överenskommelse mellan S och M i Eskilstuna ska kommunen under mandatperioden verka för att sätta ytterligare press på regionen att lösa problemen med tågen.

undefined
Direkttågen mellan Eskilstuna och Stockholm försvinner helt i och med den nya tågtabellen från den 11 december.

Tidningen har tidigare rapporterat om de senaste neddragningarna i turtätheten på Mälartåg som börjar gälla från den 11 december. Jimmy Jansson är mycket kritisk till utvecklingen. Samtidigt ser han bekymrat på de större problem som hela tåg-branschen tampas med när det gäller dålig infrastruktur och lokförarbrist och han beskriver hur regionen och kommunerna just nu sitter fast i "en jävla skitsituation".

– Man ska ju veta att MTR:s neddragningar av trafik varken är godkänd eller accepterad av vare sig regionen eller kommunerna. De gör det ändå. Samtidigt lär det inte finnas någon annan som kan köra tågen och har fler förare eller en bättre järnväg. Så att säga upp avtalet lär nog inte bidra till annat än ännu mindre trafik, juridiska processer och kaos. Regionerna och Mälartrafik har häcken bak. Milt uttryckt.

undefined
Lokförarbristen i hela landet är den främsta orsaken till att Mälartåg inte kommer köra enligt avtal under hela nästa år.

Nu har en tjänsteman fått i uppgift av politiken att snarast styra upp ett möte med MTR där Eskilstuna får möjlighet att framföra sin kritik. Jansson säger också att kommunen har för avsikt att formulera skarpa skrivelser till berörda parter för att beskriva sitt missnöje.

– När vi nu fått universitet, har enorma etableringar med behov av tusentals medarbetare och en skakig konjunktur i annalkande är det sämsta tänkbara läge att dra ner på trafik. Det måste berörda få veta. Öga mot öga.

Att som MTR ingå ett avtal med Mälartåg trots brist på personal jämför Janson med att en byggentreprenör vunnit upphandlingen om att bygga en skola men sedan saknar byggjobbare.

undefined
Den politiska majoriteten i Eskilstuna företrädd av Jimmy Jansson (S) och Jari Puustinen (M), är överens om att sätta press på regionen att lösa situationen med tågen under mandatperioden.

– De borde haft en bättre plan för detta kan man tycka. Nu betalar de stora viten och blöder ekonomiskt. Men de pengarna hjälper varken Eskilstunas resenärer eller kommunens utveckling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!