När ansökningstiden till vårens utbildningar på högskolor och universitet gått ut konstaterar Universitets- och högskolerådet, UHR, att antalet sökande minskat med fem procent jämfört med för ett år sedan.
– Nedgången beror troligtvis på den förändrade situationen efter pandemin, men vi bedömer att intresset för högskolestudier är fortsatt högt, säger avdelningschef Tuula Kuosmanen på UHR.
På Mälardalens universitet är minskningen rätt mycket större än rikssnittet.
– Vi har tyvärr en tillbakagång med cirka 15 procent jämfört med förra året, men då ska vi ha i minne att vi under pandemin höll oss betydligt starkare än många andra lärosäten. Vi är nu på en nivå som motsvarar söktrycket vårterminen 2020, alltså innan pandemin, konstaterar Ammie Westbeck, chef över sektionen för antagning och examen på MDU.
I Sverige syns ett minskat intresse för fem av sex utbildningar som leder till yrkesexamina i bristyrken. Socionomutbildningarna har nästan 20 procent färre förstahandssökande, sjuksköterskeutbildningarna 11 och läkarlinjen 6 procents minskning.
Sjuksköterske- och socionomprogrammen har alltid hört till de mest populära utbildningarna på MDU och det är de fortfarande, men söktrycket har sjunkit. Ojämnt. De som vill plugga till sjuksköterska i första hand är nästan lika många som för ett år sen, 586 personer har sökt de 173 platserna.
– Antalet hos oss har minskat med bara 1,8 procent. Visserligen har vi ett rejält minskat söktryck på socionomutbildningarna, där har vi 36 procent färre sökande, men 226 har ändå sökt oss i första hand till de 70 platserna.
Totalt har 18 201 personer sökt utbildning på MDU i vår. Antalet anmälningar till sjuksköterskeutbildningarna var totalt 3 437 och till socionomprogrammet 1 332. Största trendbrottet finns på förskollärarsidan, ett annat bristyrke. Antal sökande minskade i år från 1 560 till 845.
– Det finns många parametrar som påverkar viljan att studera; såväl ekonomiska incitament som möjlighet till jobb, men också hur stora kullarna är som går ut gymnasiet ett visst år. Vi har några väldigt annorlunda år bakom oss, och med fortsatt mycket oro i världen och ekonomin, så bör det vara en ganska naturlig utveckling att nu vara på samma nivå som vårterminen 2020, säger Ammie Westbeck.