Han föder upp fasanerna: "Jag är den skyldige"

På Biby gård föder man sedan två år tillbaka upp japanska fasaner. Det är dessa som nu blivit omtalade i den lokala Facebookgruppen. "Jag är den skyldige", säger Johan Klingspor.

Johan Klingspor föder upp fasaner på Biby gård. Det är några av dessa som nu blivit omtalade i den lokala Facebookgruppen för sin aggressivitet.

Johan Klingspor föder upp fasaner på Biby gård. Det är några av dessa som nu blivit omtalade i den lokala Facebookgruppen för sin aggressivitet.

Foto: Privat

Eskilstuna2022-05-05 11:49

När tidningen försöker gå till botten med de ilskna fasantupparna i Gillberga visar det sig att vi kommit rätt när vi når Johan Klingspor på Biby gård.

– Ja, jag har hört talas om det där. Och jag är den skyldige, säger han.

– Vi föder upp fasaner. Vi håller på med biotopvård och försöker att göra landskapet så vänligt som möjligt för fältvilt, som fasaner, rapphöns och harar. För den sakens skull så har vi ganska stora blomsterängar så att det blir mycket insekter. Och så sätter vi ut lite fasaner. Förhoppningen är att de kläcka fram sina egna kycklingar.

Fasantupparna som blivit omtalade i den lokala Facebookgruppen kommer från Biby gård.

– Vi har valt en japansk sort som är grön/blå/svart. När vi började med det här för två år sedan finns det inga fasaner här på Biby. Nu vill jag kunna se var fasanerna tar vägen. Hade jag använt vanligt färgade fasaner så hade jag inte vetat om det var mina eller om det var andras, säger Johan Klingspor och fortsätter:

– Nu har jag till och med sett de där rackarna ända inne i Vilsta industriområde. 

undefined
"Det är naturligtvis tråkigt att folk blir upprörda. Jag hade hoppats att fler, som jag, skulle tycka att det är ett väldigt vackert inslag", säger Johan Klingspor.

Anledningen till att vissa tuppar beter sig som de gör nu på våren har en helt naturlig förklaring berättar Johan Klingspor.

– Nu är tiden när tupparna tar revir. Där vill de helst ha några hönor och så försvarar de dessa mot andra tuppar. Och ibland så blir de ganska närgångna mot människor. Det är väldigt ovanligt men jag läste också den här tråden på Facebook.

Hur ska man göra om man har en ilsken fasantupp på sin tomt?

– Jag tycker att det verkar alldeles utmärkt att, som någon föreslog, ta sopborsten. Samtidigt är det här en övergående fas. Så fort hönorna börjar få sina kycklingar så försvinner det här.

Johan Klingspor beklagar att tupparna ställer till de för de boende i trakten.

– Det är naturligtvis tråkigt att folk blir upprörda. Jag hade hoppats att fler, som jag, skulle tycka att det är ett väldigt vackert inslag. 

Och att bedriva jakt på de ilskna fasanerna går inte. Det är nämligen inte jakttid nu.

– Det finns en säkerhetsventil och det är att länsstyrelsen skulle kunna bevilja skyddsjakt men jag har aldrig hört talas om att man beviljar skyddsjakt på fasan. 

Om man har jätteproblem, kan man höra av sig till dig då?

– Det kan man göra. Men sannolikheten att jag lyckas få tag på den är väl rätt liten. Men absolut de får gärna höra av sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!