Fler söker hjälp för att klara av julen

Köttbullar, prinskorv och potatis – inköpslistan är lång. Men vad gör man om man inte ha råd?
Den frågan fick Johanna Lindberg, 33, att starta en insamling för att kunna ge behövande familjer julmat.
Nu firar initiativet tio år och behövs mer än någonsin.

Johanna Lindberg reagerade på att det var många familjer som inte hade råd att fira jul och startade därför en insamling. Nu firar initiativet 20 år. Bilden är taget från ett reportage i tidningen 2022.

Johanna Lindberg reagerade på att det var många familjer som inte hade råd att fira jul och startade därför en insamling. Nu firar initiativet 20 år. Bilden är taget från ett reportage i tidningen 2022.

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2024-12-19 10:50

– Mitt mål har varit att bryta stigmat, säger Johanna Lindberg.

Hittills i år har initiativet "Ge bort jul" kört ut matkassar till 71 hushåll i Eskilstuna – och planen är det ska bli fler före jul.

– Något år i början kunde vi 13 familjer och tyckte det var mycket – så det är en stor skillnad. Det visar att folk skänker pengar och tid på det här, säger hon.

Konceptet är enkelt: Eskilstunabor skänker pengar via sociala medier, Johanna Lindberg och hennes volontärer köper julmat som sedan fördelas på matkassar till ett värde av 700 kronor och körs ut till behövande familjer som ansökt om hjälpen.

undefined
Johanna och hennes volontärer köper mat för de pengar som samlats in och packar sedan maten i kassar. I skrivande stund har de kört ut kassar till 71 hushåll. Förutom klassisk julmat packar de även ner "vardagsmat" till mellandagarna.

Under tidens lopp har Johanna sett en skillnad på vilka personer som ansöker. Till en början var det främst barnfamiljer som ansökte. De senaste åren har fler äldre, ensamma personer och "personer hamnat mellan stolarna i systemet", som hon väljer att kalla det. 

Men hon ser också att attityden kring att be om hjälp har förändrats.

– Förut märkte jag att det var svårt för personer att be om hjälp. Nu för tiden upplever jag att det är lite lättare för personer att ta emot hjälp – men också att det är lättare att prata om att det varit väldigt dyra matpriser och att det varit tufft.

– Mitt mål har varit att bryta stigmat – för vi alla behöver hjälp ibland och jag tycker att det blivit lite lättare.

Än finns det ansökningar kvar och planen är att även kunna hjälpa de sista familjerna.

– Vi får se hur mycket mer pengar som kommer in, jag gör mitt yttersta för att det ska gå, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!