Det första som sker är att Johanna Möller och Mohammad Rajabi flyttas från de häkten där de nu befinner sig. De flyttas till varsin rättspsykiatrisk undersökningsenhet, Johanna Möller till Huddinge och Mohammad Rajabi till Göteborg.
Undersökningen tar vanligtvis fyra veckor och det är också den tid som Västmanlands tingsrätt har begärt. Man beräknar att undersökningarna ska vara klara sista veckan i juli och att förhandlingarna återupptas i tingsrätten i Västerås strax därpå. Dels ska man gå igenom undersökningsresultaten men då ska också åklagare och advokater plädera igen. Den här gången ska man plädera om påföljdsdelen. Om Möller och Rajabi kan dömas till fängelse, ska åklagarna tala om hur långa fängelsestraff som de anser är lämpliga. Och försvarsadvokaterna ska ge sin syn på saken.
Möller och Rajabi ska nu undersökas av ett team bestående av rättspsykiater, psykolog, socialutredare och omvårdnadspersonal, det framgår av uppgifter från Rättsmedicinalverkets hemsida. Teamets uppdrag är att genom samtal, observationer och tester ta reda på om någon av dem hade en allvarlig psykisk störning när brotten begicks. I utlåtandet ska man också svara på frågan om någon av dem behöver vård. Resultatet av undersökningen kan ha avgörande betydelse för påföljden, alltså straffet för brotten som tingsrätten nu anser att de är skyldiga till. Ska de dömas till fängelse? Eller blir påföljden rättspsykiatrisk vård?
Precis som vid en paragraf 7-undersökning baseras även utlåtandet på information från andra källor. Handlingar och journaler beställs från till exempel vårdkontakter, Kriminalvården, Migrationsverket och socialtjänsten. Det förekommer även referentsamtal med anhöriga.
Den ansvariga rättspsykiatern skriver sedan ett utlåtande som tillsammans med övriga utredningar skickas till domstolen. Domstolen får då ett underlag för att kunna bestämma om personen ska undantas från att dömas till fängelse och istället dömas till rättspsykiatrisk vård.
Innan en rättspsykiatrisk undersökning görs begär domstolen oftast en paragraf 7-undersökning, i dagligt tal en "mindre rättspsykiatrisk underökning" och en sådan har redan genomförts på Johanna Möller och Mohammad Rajabi. Det är en läkarundersökning där en psykiater eller rättspsykiater bedömer behovet av en rättspsykiatrisk undersökning och den är inte alls lika omfattande och genomgripande som en RPU.
Cirka 500 personer genomgår en rättspsykiatrisk undersökning varje år. Knappt hälften av dem överlämnas till rättspsykiatrisk vård.