Jörgen cyklar till Paris för barncancerforskning

Leukemidrabbade Jacks gosedjur Mingo ska få följa med Jörgen Enarsson till Paris, dit barnläkaren cyklar för att samla in pengar till barncancerforskning.

Jack diagnosticerades med leukemi kort efter att han fyllt två år.

Jack diagnosticerades med leukemi kort efter att han fyllt två år.

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2022-06-09 20:03

På barnkliniken på Mälarsjukhuset ligger Jack, som fyller tre i augusti, och tar igen sig efter en behandling.

– Det är ingen bra idé att väcka honom, han är grinig i minst en halvtimme då, säger pappa Martin, 39.

Mamma Madelen, 35, får i stället beskriva hur Jack är som person.

– Han är pigg, äventyrslysten, glad och positiv och en typisk trotsunge. Och så är han väldigt rolig.

– Om man bortser från att han är sjuk är han som vilken tvååring som helst. Han älskar att dansa också – det är hans stora grej, säger Martin.

Paret beskriver hur deras liv förändrades under sensommaren förra året, när Jack plötsligt fick en haltade gång.

– Så vi sökte vård i tron om att han hade problem med fötterna eller höfterna, men vårdcentralsbesöken ledde inte fram till någonting och sen kom det mer och mer symptom. Han blev trött, hängde inte med på förskolan och tappade färg. Till slut åkte vi in akut, berättar Madelen.

På Mälarsjukhuset konstaterades snabbt att Jacks blodvärden var låga och att han troligen led av leukemi. Mardrömmen bekräftades på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

undefined
Jack behandlas av barnläkaren Jörgen Enarsson.

Många behandlingar senare är Jack nu i slutfasen av sin cancerbehandling. Han besöker sjukhuset en eller två gånger i veckan, och däremellan fylls vardagen åter av lek och stoj.

– Nu är han jättepigg nästan hela tiden, och vi kan till och med börja räkna dagarna tills det här är över. Det är svårt att föreställa sig hur det blir sen. Vi har ju levt i det här det senaste året, och hela livet är lite satt på paus. Men det kommer sakta men säkert tillbaka och Jacks energi påminner oss om att livet fortsätter, säger Madelen.

Bredvid sitter barnläkaren Jörgen Enarsson, 52, som försäkrar att Jacks prognos är mycket god. 

– Han är i underhållsfasen av behandlingen nu, och när han är vuxen kommer han bara ha vaga minnen av den här tiden.

Varje år behandlar Jörgen ett tiotal barn som drabbats av cancer, men varför barn drabbas kan forskningen ännu inte svara på. För att bidra till forskningen engagerar Jörgen sig i initiativet Team Rynkeby, som årligen cyklar till Paris till förmån för Barncancerfonden.

– Alla som är med betalar för sin medverkan själva, så alla sponsorpengar vi får in går till Barncancerfonden. Jag har varit med i tre år, men under pandemin har vi fått hitta alternativa cykelrutter.

undefined
Pandemin har ställt till det för de senaste årens Paris-cyklingar, men i år är det till slut dags för Jörgen Enarsson.

Men i juli blir det till slut Paris för Jörgen och ett trettiotal cyklister från Team Rynkeby Stockholm, och ytterligare ett par tusen från andra håll i Sverige och Europa. Cykelgänget består av allt från patientanhöriga till eldsjälar, och Jack ska indirekt få följa med på äventyret – genom gosedjuret och följeslagaren flamingon Mingo.

– Vi fick idén att se om det fanns några barn under behandling som hade ett gosedjur de ville skicka med, och jag får med mig Mingo och några till på äventyret. Vi kommer lägga ut bilder på gosedjuren på väg ner till Paris och ta bilder på dem på plats – och så får barnen tillbaka djuren efteråt tillsammans med en liten souvenir, säger Jörgen Enarsson.

undefined
Flamingon Mingo ska följa med Jörgen Enarsson på cykeläventyret till Paris.

Den som vill följa Mingos och Jörgens resa kan följa Instagramkontot teamrynkebystockholm. Privatpersoner som vill bidra till initiativet kan swisha insamlingen på nummer 123 614 08 91, medan företag som vill sponsra Team Rynkeby Stockholm är välkomna att höra av sig till Jörgen Enarsson direkt.

Cancer hos barn

Barncancer är ett samlingsord för cancersjukdomar som drabbar omyndiga. Exempel på cancer som barn kan få är främst hjärntumör, leukemi, levercancer, lymfom, neuroblastom, retinoblastom, sarkom och Wilms tumör.

Det går sällan att säga vad cancer hos barn beror på. Ibland är cancern ärftlig, men det gäller mindre än tio procent av all barncancer.

Varje år får 350 barn cancer, jämfört med över 60 000 vuxna. Fler än fyra av fem barn blir av med sjukdomen efter behandling.

Källa: 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!