Josephine köper och säljer växter för tusentals kronor

Svindyra sticklingar – Josephine Pousar, 28, kallar sina älskade plantor för bäbisar. "Jag såg en växt som lagts ut för 100 000, helt galet", säger samlaren som "bara" köper och säljer för några tusenlappar.

Efter att ha köpt och sålt växter i tre år har Josephine Pousar börjat byta sticklingar i Facebookgrupper och på Instagram. De riktiga rariteterna hamnar i glasskåpet. Förutom en philodendron Dean McDowell som av platsskäl får nöja sig med en luftfuktare.

Efter att ha köpt och sålt växter i tre år har Josephine Pousar börjat byta sticklingar i Facebookgrupper och på Instagram. De riktiga rariteterna hamnar i glasskåpet. Förutom en philodendron Dean McDowell som av platsskäl får nöja sig med en luftfuktare.

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2021-11-20 16:13

Redan i trappuppgången kan man ana närvaron av en växtsamlare. Den snitslade gången av gröna skönheter ser ut att leda till Josephine Pousar och sambon Jonas Eriksson dörr men just de plantorna visar sig tillhöra en granne.

– Fast han har fått en massa av mig, säger Josefine Pousar och visar runt i lägenheten där cirka 200 växter trivs och frodas.

Antalet till trots, paret bor knappast i en djungel. Tropiska växter, eller aroider som monstera, philodendron och syngonium har gjort sig hemmastadda i var och varannan vrå men många är små och för den oinvigde till synes oansenliga. Däremot är det inte svårt att lista ut var de riktiga rariteterna förvaras. Ett glasskåp med specialbelysning och luftfuktare bredvid talar sitt tydliga språk.

– Den här kostade 4 000, säger Eskilstunabon och tar fram en syngonium red spot tricolour.

undefined
Syngonium red spot tricolour – en favorit som blev Josephine Pousars för 4000 kronor. "Jag brukar dela på dem för att driva upp småplantor så jag kan byta eller sälja."

– Annars tycker jag om de som har vita partier, det heter variegering. En mutation har skett, det vita har inget klorofyll.

På senare tid har intresset för att köpa och sälja sticklingar ökat markant. En växt gick för 45 000 kronor på Tradera. Josephine Pousar är med i internationella Facebookgrupper där summorna är högre än så.

– Jag såg en växt som lagts ut för 100 000. Om den säljs för det är en annan femma. Men det är galet, den kan ju dö.

undefined
En hatt månne? Samlaren är van att posera med sina växter och går under namnet smallplanty på Instagram.

Själv har hon totalt köpt för cirka 60 000 kronor och sålt för drygt halva den summan. Samlaren har svårt för de som bara är ute efter att tjäna pengar.

– De köper upp ett lager enbart för att göra vinst och bryr sig inte om hur växterna mår. Sen överlever den kanske inte hos köparen för att den blivit stressad och då tar de inget ansvar och skyller på posten.

undefined
Specialnäring, lampor, luftfuktare och ingredienser till jord – förutom själva plantorna tillkommer en hel del kostnader. "Det är inte billigt. Och jag lägger nog ner mellan en halvtimme och en timme varje dag på att vattna och kolla hur alla mår."
undefined
Växtsamlaren Josephine Pousar grottar gärna ner sig i jordblandningar och växtlampor tillsammans med likasinnade. Monstera adansonii är dock inte så krävande. "Den är superbra för nybörjare."

Josephine Pousar gick från intresserad till nörd för tre år sedan när hon skulle flytta in hos pojkvännen. Förutom plastblommor ägde han en svärmorstunga som stod i ett hörn.

– Jag gick till Plantagen och köpte en kalatea, läste på och började köpa och sälja för att kunna investera i nya växter.

Via diverse Facebookgrupper lärde hon känna likasinnade. I dag räknas flera av växtkompisarna som nära vänner, till exempel Stephanie Rivillo som hon nyligen gästade Nyhetsmorgon i TV4 med. 

– Nervositeten släppte fort. Jag träffade Carola också, hon var där samtidigt.

undefined
Snyggingen anthurium clarinervium åker ofta fram när det ska tas selfies. "Jag gillar hjärtformade blad."

På Instagramkontot smallplanty skriver Josephine Pousar på engelska "50 procent av mina följare är inte från Sverige" och kallar sig skämtsamt "plant parent".

– Vissa är som mina bäbisar. En del klappar jag på, sammetsbladen är mysiga. Jag laddar batterierna genom att plantera och ta sticklingar samtidigt som jag lyssnar på true crime-poddar.

På Instagram framträdet hennes humoristiska sida, bland annat smygs en ny planta in bakom pojkvännens rygg.

Finns det någon sanning i det?

– Nej, många har det så men Jonas tycker att det är fint, säger hon samtidigt som sambon kliver innanför dörren.

– Tidigare saknade jag levande växter. De som har variegering i sig är supercoola, säger han och får en imponerad blick av flickvännen.

– Du sa variegering så naturligt!

En sekund trodde jag att du skulle säga att du saknar plastblommorna.

– Haha, nej. Det har inte gått överstyr. Än. Men om hon dubblar får vi flytta.

undefined
Sambons sneakers får avvara två platser till philodendron golden dragon och scindapsus pictus exotica på sovrumsväggen.

Josephine, vad blir nästa köp?

– En philodendron caramel marble. Den är hyfsat enkel att få tag på utanför Sverige men kostar då 5000 - 10 000. Så jag väntar lite.

undefined
Josephine Pousar skyr knappast närkontakt med sin Hoya linearis. "Jag brukar klappa på växterna. Vissa är som mina bäbisar", säger samlaren.
Josephines bästa tips

"Vattna hellre för lite än för mycket. De flesta växter dör för att de blir dränkta, är du osäker så vänta. De flesta tropiska växter klarar normal luftfuktighet runt 40 procent men frodas som bäst när luftfuktigheten är mellan 50 och 70 procent. De behöver mer ljus än man tror. För nybörjaren är rådet att börja smått. Det svider mer om en växt du betalat 3000 för dör än en billig. Börja inte med kalateor, de är kinkiga med jord, ljus och luftfuktighet och de vill ha renat vatten."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!