Eskilstuna kommun har beskrivits som ett föredöme bland landets kommuner när det gäller det lokala arbetet mot våldsbejakande religiös extremism. Man var tidigt ute med en handlingsplan, samarbetet med den största muslimska församlingen var väletablerat och i september 2015 presenterades en jourtelefon.
Till den skulle oroliga anhöriga kunna ringa för att tipsa eller lufta sin oro om en son eller dotter var på väg att radikaliseras. Men den som ringer till jourtelefonen har inte fått något svar. Ingen hänvisning heller.
Det är Dagens Nyheter som först rapporterat om detta. När DN får tag i Katarina Reigo, som är kommunens lokala samordnare mot extremism, svarar hon att praktiska problem ligger bakom avstängningen.
– Den har varit kopplad till enskilda individer, och så ska det inte vara eftersom vår personal måste kunna ha semester.
Kommunalrådet Annelie Klavins Nyström, (M), är ordförande i Trygga Eskilstunas politiska styrgrupp. För henne kom beskedet om den stängda hjälptelefonen som en total överraskning.
– Det är ytterst beklagligt och mycket olyckligt, säger hon.
Hur länge jourtelefonen varit ur funktion vet hon inte.
– Informationen om detta har stannat i tjänstemannaledet. Hade vi politiker fått reda på detta hade vi åtgärdat det omgående.
Enligt Annelie Klavins Nyström har jourtelefonen varit vidarekopplad till den ansvariga tjänstemannen Katarina Reigos tjänstetelefon. Huruvida hon har svarat i den vet inte Klavins Nyström.
När Eskilstuna-Kuriren ringer Katarina Reigo får vi beskedet att hon är på semester.
Affären med den havererade jourtelefonen ledde till ett blixtinkallat möte under tisdagsförmiddagen med kommundirektör Pär Eriksson, kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson, (S) samt Klavins Nyström.
– Vi ska gå till botten med det här och utreda till grunden vad som har hänt och hur det kunde hända. Någon måste ta ansvar, säger Annelie Klavins Nyström.
Mötet ledde till ett snabbt beslut om att telefonen från lunchtid tisdag återigen är bemannad.
– Tills vi hittar en permanent lösning är det nu det vi kallar tjänstemän i beredskap som svarar i telefonen. Men framöver hoppas jag att socialjouren med sina utbildade medarbetare kan ta över.
Imamen Abd al Haqq Kielan i Årbymoskén säger till DN:
– I stället för det här fiaskot vill jag se att man vänder sig till oss muslimer som tar avstånd från extremism. Vi har all anledning att samarbeta med myndigheterna eftersom det är vi som får ta smällen om det sker ett terrordåd i Sverige.
Men den lösningen är inget som Annelie Klavins Nyström tror på.
– Det är en god tanke från hans håll men kommunen har ett ansvar inför medborgarna här och vi kan därför inte förlita oss på andra aktörer.