Intern moderatstrid när skattepengar går till julbord

Samtliga kommunala verksamheter, nämnder och förvaltningar kämpar med ekonomin.
Då passar Moderaternas kretsstyrelse på att använda skattepengar till att bjuda medlemmarna på julbord.
– Det ger en väldigt dålig signal, säger gruppledaren Åsa Salo, som inte tänker närvara.
– Kritiken är tråkig och missriktad. Partiets ekonomi och kommunens ekonomi saknar samband, svarar Filip Rundström, kretsstyrelsens ordförande.

En intern spricka har uppstått inom Moderaterna gällande ett påkostat julbord.

En intern spricka har uppstått inom Moderaterna gällande ett påkostat julbord.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Eskilstuna2024-11-23 09:44

Om några veckor är det tänkt att 65 moderater ska samlas kring prinskorvar och köttbullar på Pilkrogs julbord. Inget konstigt med det. Om det inte vore för att Moderaternas kretsstyrelse, som bokat bord på värdshuset på Djurgården, betalar notan med Eskilstunabornas skattepengar.

Kretsen har en sammanhållande funktion för de två moderatföreningarna Eskilstuna-Husby-Ärla och Eskilstuna-Torshälla-Västra och har inga egna intäkter. Kretsstyrelsens viktigaste uppdrag är att fördela det årliga partistödet, direkt från kommunkassan, som för Moderaternas del uppgår till cirka 900 000 kronor per år. Storleken på partistödet styrs av medlemsantalet.

Partiet har haft liknande sammankomster tidigare år men en växande gruppering inom partiet anser att det inte passar sig 2024.

Enligt en initierad källa i partiet har kretsstyrelsens julbordsplaner bidragit till att det för närvarande är "ett jävla liv internt i partiet". 

Kommunalrådet Åsa Salo, gruppledare för Moderaterna i Eskilstuna, använder inte just de orden men hon är en av dem som anser att partiets julbord inte ska bekostas med skattepengar.

– Det är fel för att kommunen har det väldigt svårt ekonomiskt. På vårt senaste styrelsemöte sa jag att jag tycker att det här är väldigt olämpligt, och att jag vill att styrelsen drar tillbaka beslutet. Men alla var för det – utom jag, säger Åsa Salo.

undefined
Åsa Salo, gruppledare (M).

Partistödet är primärt avsett att användas till fort- och utbildning av folkvalda med nämnds- och fullmäktigeuppdrag samt till opinionsbildning i form av bland annat kampanjer. 

Inte sällan lägger partierna undan delar av partistödet för att kunna satsa stort på valkampanjer under valår. Det finns dock inget regelverk som förbjuder partierna att använda skattepengarna till att exempelvis bjuda medlemmarna på julbord eller andra festligheter.

Åsa Salo säger dock att hon upplever "julbordsaffären" som jobbig och avser att stanna hemma. Hon vill att de ställer in julbordet.

– Kommunen har ett allmänt besparingskrav. Alla förvaltningar kämpar hårt med sina kostnader för att få ihop ekonomin. Vi har inköpsrestriktioner och har haft anställningsstopp. Hur skulle det se ut om Moderaterna i ett sånt läge bjuder sina medlemmar på ett av stans finaste julbord? Nej, det utsätter jag mig inte för, säger hon. 

I en grupp för alla 45 folkvalda Eskilstunamoderater har Åsa Salo gått ut med en tydlig uppmaning.

– Jag har bett dem att inte gå.

Vilka reaktioner har du fått?

– Många positiva reaktioner, ett starkt stöd. De håller med, säger Åsa Salo.

undefined
Filip Rundström, kretsstyrelsens ordförande.

Filip Rundström är ordförande i Eskilstunamoderaternas kretsstyrelse och jobbar på uppdrag av de två föreningarna. Han bekräftar att man reserverat upp till 65 platser på Pilkrog och säger att ingen av föreningarna har motsatt sig besöket på Pilkrog.

Enligt Filip Rundström går planerna helt i linje med hur det sett ut tidigare år inom Moderaterna. Han säger att båda föreningarna står bakom beslutet.

– Det är ett naturligt inslag med högt deltagande sedan rätt många år. Förra året var det 60-65 medlemmar som deltog, inklusive kommunalråd och gruppledare. Året innan det var det likadant. Skillnaden mot tidigare år är att kostnaden till större del betalas av medlemmen i år, säger han.

Filip Rundström beskriver sammankomsten på Pilkrog som "ett utbildningstillfälle" där maten är underordnad.

Vad får dig att beskriva julbordet på Pilkrog som utbildning?

– Utbildningsinslaget består av föreläsning, summering av partiets aktiviteter under året, bland annat EU-valet. Vi har arbetsgrupper som tagit fram handlingsprogram för politiken 2026. Ett stående inslag har varje år även varit en sammanfattning av kommunalråd av stadshusets aktiviteter. Men det är också ett tack till de medlemmar som engagerat sig ideellt på sin fritid. Att enbart ha samkväm har aldrig varit syftet, säger Filip Rundström.

Filip Rundström säger att han i mitten av oktober fick höra att det fanns kritik mot "den planerade aktiviteten". En månad efter att beslutet fattades. Den ska dock ha varit koncentrerad till en person och han understryker att ingen av föreningarna har riktat någon kritik.

Han ser heller inte hur kommunens ekonomiska situation skulle påverka hur partiet spenderar sina pengar.

– Kritiken är tråkig och missriktad. Partiets ekonomi och kommunens ekonomi saknar samband. Att påstå något annat vore att försöka plocka populistiska poäng på sitt eget partis bekostnad. Jag är övertygad om att inget kommunalråd medvetet försöker motarbeta och skada sitt eget parti.

Men att julbordplanerna inte väckt känslor hos någon av föreningarna stämmer inte. Jari Puustinen är ordförande för föreningen Eskilstuna-Torshälla-Västra och ställer sig kritisk till julbordet.

– Partistödet kommer från kommunens skattepengar och ska användas med ansvar till opinionsbildning, utbildning och politiskt arbete. Det är ett ansvar som vilar på oss förtroendevalda. Att bjuda på julbord för skattepengar, när våra anställda i kommunen inte får gå på julbord, det rimmar illa, säger han.

undefined
Jari Puustinen (M), kommunalråd Eskilstuna.

Enligt kretsstyrelsens ordförande kan julbordet betraktas som utbildning då tillfället bland annat kommer att bestå av föreläsning och summering av partiets aktiviteter. Kan det vara befogat att finansiera julbordet med hjälp av skattemedel då?

– Enligt inbjudan så ska ingen föreläsning hållas av någon. Att någon hälsar alla välkomna och berättar om året arbete betraktas väl inte som utbildning?, svarar Jari Puustinen.

Enligt Filip Rundström betalar partiet 325 kronor av de totalt 575 kronor som julbordet kostar. Respektive medlem betalar således 250 kronor.

Har du någon förståelse för att det kan sticka i ögonen att Moderaterna väljer att lägga skattepengar på ett julbord i det här läget?

– Nej. Om man vill fokusera på att det är ett julbord och inget annat så är det givetvis fel. Men det här är en medlemsaktivitet och inte ett julbord i första hand. Partiet betalar dessutom mindre per person än kommunen ger i julgåva till sina anställda, som personalutskottet beslutat om, säger Filip Rundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!