Ville låna julkrubba – fick nobben: "Har sagt ifrån"

Kyrkan är förvisso stängd, men församlingsmedlemmarna hade ändå en idé om hur den sakrala julstämningen skulle ordnas. Allt byggde på att de fick låna julkrubban från kyrkan. Men där tog det stopp.

Anders Ahlström framför den julkrubba som församlingsmedlemmarna själva skapade när de inte fick låna krubban från kyrkan.

Anders Ahlström framför den julkrubba som församlingsmedlemmarna själva skapade när de inte fick låna krubban från kyrkan.

Foto: Rebecka Jonsson

Eskilstuna2022-12-23 13:54

Tidigare år har engagerade församlingsmedlemmar i Råby-Rekarne samlats före jul för att förbereda och pynta julkrubban i kyrkan. Men sedan kom corona och dessutom stängdes kyrkan. Golvbjälkar som impregnerades på 1970-talet avger klorfenoler, som ger en obehaglig lukt.

– Kyrkan har ju använts hela tiden sedan dess och det har luktat lite hela tiden. Men det har kollats upp och det är inte farligt att vistas i kyrkan en eller två timmar, säger Anders Ahlström. 

Han är församlingsbo och har engagerat sig i att få låna kyrkans julkrubba.

undefined
Anders Ahlström framför den låsta kyrkan i Råby-Rekarne.

Under pandemin har ingen julkrubba arrangerats, men i år ville eldsjälar återuppta traditionen. Eftersom kyrkan är stängd ville de låna julkrubban för ett arrangemang i intilliggande Klockargården.

– Vi har frågat kyrkoherden, men han har sagt ifrån. Vi får inte låna julkrubban, säger Anders Ahlström.

undefined
Josef och Maria flankeras av ett av herdarnas får i den egentillverkade julkrubban. I en tändsticksask trynar Jesusbarnet, i form av en Legofigur.

Ortsborna tycker sig inte ha fått några klara svar, varken på varför kyrkan förblir stängd eller varför de inte får låna krubban. Men ett arrangemang blev det ändå. Under tisdagskvällen samlades 14 personer i intilliggande Klockargården för att skapa en egen julkrubba och äta skinksmörgås. Så nu står de tre herdarna på ett bord tillsammans med ulliga får framför Josef och Maria – och ett Jesusbarn i form av en Legofigur i en tändsticksask.

undefined
På ett bord i Klockargården står nu den egenhändigt tillverkade julkrubban, som får ersätta originalet som kyrkan inte vill låna ut.

När tidningen når kyrkoherden Ove Nyman ställer han sig frågande till kritiken, som han menar nådde tidningen innan den nått honom.

– Vi får inte ta ut grejer ur kyrkan. Det är reglerat i lag – man måste fråga Länsstyrelsen för att ta grejer utanför dörren. Vill bygdeföreningen ha en julkrubba kan de ju skaffa en, jag vet inte varför de prompt måste ha kyrkans. Jag har aldrig varit med om att privatpersoner blir upprörda för att de inte får låna kyrkans inventarier.

undefined
Länsstyrelsen måste ge tillstånd för att Svenska kyrkans ska få undersöka åtgärder mot klorfenoler i Råby-Rekarne kyrka. Det kan ta upp till två år – och att få tillstånd att åtgärda det kan i värsta fall ta två år till, menar kyrkoherden Ove Nyman.

Att kyrkan är stängd ger han en tydlig förklaring till.

– Den är hälsofarlig att vara i. Alla tycker inte att det är så fast att vi har undersökningar som visar det. Vi har folk i personalen som måste ha skyddsmask för att kunna gå in där utan att få ont i huvudet. När vi vet att det är farligt känns det väldigt konstigt att öppna kyrkan under mitt ansvar. Lukten sätter sig dessutom i kläder och inventarier. 

Även i julkrubban?

– Även i julkrubban. Vi har anlitat en byggkonsult för att komma tillrätta med problemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!