I jultider ges naturen större plats i hemmen. De växtliga besökarna kan sänka blodtryck och minska stress.
– Hjärnan är lättpåverkad, har du en bild på natur på kylskåpet som du stannar upp och tittar på en stund blir du lugn. Skogen och naturen är något som vi associerar med stillhet, säger Mikael Andersson, stresspedagog och grundare av Naturkraft Eskilstuna.
Jenny Lovebo, forskare på Linnéuniversitetet, berättar att ett experiment sjukvården gjort med bilder av skog och natur i sjukhussalar visade på kortare vårdtider.
– Studien jämförde patienters återhämtning beroende på om ens sjukhusrum hade utsikt över en tegelvägg eller vacker natur. Det visade sig att patienterna i rummen med naturutsikterna verkade bli friskare fortare och återhämtade sig snabbare, säger hon.
Träd som en, gran och tall utsöndrar feromonet fytoncider som försvar dem vid angrepp från exempelvis insekter. Fermonet utsöndras även vid nedhuggning.
– Länge har man trott att synen är det viktigaste sinnet i frågan om vårt välbefinnande men visar sig vara doftsinnet. Våra receptorer i näsan uppfattar fytoncider och lagrar det i doftminnet, säger Mikael Andersson.
– Det är antiinflammatoriskt och har effekter mot tumörbildning eftersom fytoncider aktiverar specifika celler (NK-celler) som är en del av immunförsvaret mot tumörer. Fytonciderna är även bra mot neurogenerativa sjukdomar som Alzheimers. Så att vi tar in naturen under jul har bara positiva effekter, säger Jenny Lovebo.