Varför firas Lucia?
– Det här är ganska många okunniga om. Men dagen firas eftersom man i den gamla julianska kalendern firade vintersolståndet som inföll just 13 december. Sedan har man justerat det där glappet som uppstod i och med införandet av den gregorianska kalendern så numera infaller vintersolståndet 21 december.
– Men själva firandet började i västra delarna av Sverige med att man skulle äta sju frukostar under den längsta natten och så gick ungdomarna runt i hus och hem och blev bjudna på starka drycker.
– Och väldigt tidigt fanns en lussebrud, eller en Lucia med i följet.
Vad betyder namnet?
– Ljusbärare.
Och traditionen med ljus i håret?
– Det ska ge ett intryck av en gloria, och här tror man att det ursprungligen var Jesusbarnet som kläddes ut och med ljus i håret.
Finns Luciafirandet överallt?
– Nej, det är mer en svensk uppfinning. I Italien ställer man sig lite frågande och förstår inte riktigt vad som firas. Sankta Lucia är ett helgon som kommer därifrån men där är hon mer ett helgon bland väldigt många andra.
Hur gammal är traditionen i Sverige?
– Man tror att det började i västra delarna av Sverige... i landskapen kring Vänern... på 1700-talet.
Skiljer sig betydelsen av firandet i olika delar av Sverige i dag?
– I vår tid är det väl ganska samma sorts firande. Detta sedan Artur Hazelius styrde upp firandet på Skansen.
Är det alltid självklart en kvinna som gör rollen som Lucia?
– Det faller sig ganska naturligt eftersom Lucia är ett kvinnligt helgon, men frågan är intressant eftersom det förekommer män som klär ut sig till Lucia. Det härstammar från studentfirande på universiteten i Sverige på 1800-talet då det bara fanns män som studerade. Och just detta leder tankarna till att det finns fler firande som bottnar i det man på engelska brukar kallas för crossdressing, att män klär ut sig till kvinnor och vice versa.
Stämmer uppfattningen att tyngdpunkten hamnat mer på fest i dag? Och gärna då det som kvällstidningarna med förkärlek kallar spritfest?
– Det är inget nytt. Men visst, det finns skolungdom som gärna börjar fira Lucia redan kvällen innan...
Är det något som man kan motverka?
– Här har jag ingen uppfattning. Jag kan bara tala om hur det hela ligger till, jag måste inte ha en åsikt om det.
Var kom sångerna in i bilden?
– De har funnits där länge. Men det var väl först när Gunnar Wennerberg tecknade ned "Sankta Lucia", som är hämtad från just Italien, som man hittade själva signaturmelodin. Wennerberg är bara ansvarig för melodin, som jag tror är en neapolitansk sång från början, texten skrevs av någon annan.
Men det är många olika sånger?
– Ja, Lucia och sångerna är intressant. Luciasången handlar om 13 december, men sedan kommer julpsalmer som "Stilla natt", därefter "Staffan stalledräng" som hör ihop med 26 december och så även stjärngossarnas tåg som hör ihop med trettonhelgen. Det är väldigt många sånger som man förser ihop till en och samma dag.
Har du en favorit?
– Det är Viktor Rydbergs "Betlehems stjärna".
Till sist; Har Lucia vad som krävs för att överleva som tradition?
– Ja, absolut. Den känns väldigt etablerad. Det känns som att den sprider sig mer och mer, tycker jag. Inte minst bland svensk-amerikaner så kommer den mer och mer. Och god draghjälp tror jag att Luciafirandet får från det här genom att det ligger så nära Nobelfirandet.