Juristen: Måste finnas ett giltigt skäl för uppsägning

Susanne Thornes vädjade om munskydd till sina assistenter och fick gehör för sin vädjan. Men i stället blev hennes assistenter utan jobb när assistansbolaget avslutade samarbetet. "Det ska finnas ett giltigt skäl för uppsägningen", säger Shafqat Khatana, VD på Advantage juristbyrå med lång erfarenhet av arbetsrätt.

Juristen Shafqat Khatana, VD på Advantage juristbyrå, med lång erfarenhet av arbetsrätt.

Juristen Shafqat Khatana, VD på Advantage juristbyrå, med lång erfarenhet av arbetsrätt.

Foto: Advantage juristbyrå

Eskilstuna2020-04-26 20:09

Susanne Thornes blev av med sin personliga assistans hos det privata företaget och hon skickades tillbaka till kommunen. Detta innebar att en assistent blev uppsagd och ytterligare fem timanställda drabbades. 

– För att en arbetsgivare ska kunna säga upp en arbetstagare som har en tillsvidareanställning, ska det finnas ett giltigt skäl för uppsägningen, en så kallad saklig grund för uppsägning. Det finns två typer av fall där saklig grund föreligger, det ena är uppsägning på grund av arbetsbrist och den andra är uppsägning på grund av personliga skäl, säger Shafqat Khatana, VD på Advantage juristbyrå med lång erfarenhet av arbetsrätt.

Enligt Susanne Thornes och en av assistenterna ska de över telefon ha fått motiveringen att uppsägningen hade med tidningens artikel att göra. Det har dock assistansbolaget dementerat och enligt Susanne Thornes har de i stället fått den officiella förklaringen "att samarbetet inte fungerat" trots att inga tidigare varningar nämnts.

– En anställd får kritisera sin arbetsgivare. Det är endast om den anställde berättar något som utgör känslig information för arbetsgivaren, som det kan vara motiverat att säga upp den anställde. Inom den privata sektorn finns dock en långtgående lojalitetsplikt gentemot arbetsgivaren, vilket innebär att en anställd inte kan kritisera arbetsgivaren på sociala medier eller i tidningen, säger Shafqat Khatana.

En av de drabbade assistenterna har kopplat in fackliga representanter för att hantera ärendet. Enligt det kollektivavtal som finns kan dock anställningen avslutas "om brukaren och arbetstagaren inte kan samarbeta efter det att arbetsgivaren gett arbetstagaren skriftligt besked om att anställningen skall upphöra, utan föregående MBL-förhandling."

I samband med att Susanne Thornes flyttas tillbaka till hemtjänsten tar Eskilstuna kommun över ärendet.

– Jag kan inte prata jättemycket om det särskilda fallet, men det är klart att de som blivit av med sina jobb kan söka tjänster inom kommunen då vi tar över ärendet och säkert behöver personal. Men då går vi de vanliga vägarna när man söker och anställer personal, så jag kan inte utesluta att de kommer fortsätta hos oss. Men det är inte så att vi bara lyfter över personalen, säger Johan Lindström, förvaltningschef för vård- och omsorgsförvaltningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!