Samstämmiga önskemål för att bryta gängbrottslighet

"Polis, socialtjänst och skola måste kunna sitta ner vid samma bord och dela information. För att det ska bli möjligt måste sekretessregler ändras", sa justitieminister Gunnar Strömmer (M) vid ett besök i Eskilstuna på måndagen.

Justitieministern Gunnar Strömmer (M) och skolministern Lotte Edholm (L) besökte Rekarnegymnasiet där de träffade skolpersonal med anledning av den senaste tidens våldsdåd i Eskilstuna.

Justitieministern Gunnar Strömmer (M) och skolministern Lotte Edholm (L) besökte Rekarnegymnasiet där de träffade skolpersonal med anledning av den senaste tidens våldsdåd i Eskilstuna.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2023-04-17 21:29

I sällskap av skolminister Lotta Edholm (L) träffade Gunnar Strömmer såväl polis som kommunpolitiker och skolledare med anledning av den senaste tidens våldsdåd i staden.

– Det vi genomgående fått till oss från de vi träffat i dag är att nu rådande sekretess mellan olika instanser måste brytas, då skulle unga kriminella kunna fångas upp mycket tidigare, säger Gunnar Strömmer.

Varken han eller Lotta Edholm är främmande för de lokala socialdemokratiska röster som höjts för att porta gängkriminella elever från skolan.

undefined
Justitieministern Gunnar Strömmer (M) och skolministern Lotte Edholm (L) besökte Rekarnegymnasiet där de träffade skolpersonal med anledning av den senaste tidens våldsdåd i Eskilstuna.

– Det är lättare att stänga av en elev i gymnasieskolan än i grundskolan, men det skulle ändå krävas en lagändring. Det behövs ett helhetsperspektiv om vad som är bra och dåligt för andra elever och skolpersonal. Elever som begår allvarliga brott utanför skolan har inte sällan en hel del problem även i skolan, säger Lotta Edholm.

Den frågeställningen restes också av personal på Rekarnegymnasiet där en elev sköts till döds på skärtorsdagen.

undefined
Rekarnegymnasiet i Eskilstuna tog på måndagen emot eleverna efter dödsskjutningen på skärtorsdagen.

– Att avskilja någon från skolan är en sista utväg. Mycket skulle kunna göras i ett tidigare skede om skola, polis och socialtjänst kunde dela information med varandra. Vi måste ändra lagen så att det blir möjligt, först då kan vi få en riktig systemkraft mot den enskilda individen, säger Gunnar Strömmer och fortsätter:

– Den uppfattning vi fick här i dag är att skolpersonal har bra koll och är välinformerade om sina elever – det har de däremot inte blivit av polis eller sociala myndigheter.

Lotta Edholm ser gärna att säkerheten kring landets skolor skärps och hålls låsta för utomstående.

– I dag har vi en lagstiftning som säger att skolorna kan låsas. Vi menar att det måste ses ur ett elev- och personalperspektiv och att de, liksom andra arbetsplatser, ska hållas låsta.

undefined
Skolministern Lotta Edholm (L) utesluter inte lagändring för att kunna porta gängkriminella elever från skolan.

Många Eskilstunabor känner oro över skjutningarna, samtidigt säger polisen att de inte behöver göra det. Hur ska man som lokalmedborgare uppträda?

– I grund och botten måste vi försvara vårt öppna fria samhälle genom att leva våra liv som medborgare. Det är den enda hållbara inställningen långsiktigt. Samtidigt måste man vara ärlig och säga att det faktiskt har blivit farligare. En del av den här brottsligheten ser vi ske på ljusan dan och den sker på platser där det rör sig många människor – och av individer med ett stort våldskapital.

– De allra flesta har inte någon anledning att förändra hur de ska leva sina liv, men samtidigt är det en realitet att de här individerna är mer likgiltig inför riskerna för andra. Det är en oro att ta på allvar och politiken måste göra allt den kan för att trycka tillbaka den här brottsligheten.

Vad behövs för att bryta våldstrenden och klara upp fler brott?

– Det behövs framförallt fler poliser i det offentliga rummet och utökade möjligheter till kameraövervakning. Vi ser nu också till att ordningsvakter får utökade befogenheter och att de kan användas på större ytor med hjälp av en ny lag som träder i kraft vid årsskiftet. Vi vet att det är åtgärder som både är brottsförebyggande och trygghetsskapande, säger Gunnar Strömmer och fortsätter:

– Polisen måste också få kunna använda hemlig avlyssning i fler fall – även för att förebygga och förhindra brott och vi måste höja vittnesskyddet så att fler vågar prata med polisen.

I regeringens vårproposition lyfts flera förslag för att människor ska kunna känna sig trygga. Bland annat ska straffen för gängkriminella dubbleras, straffen för vålds- och sexualbrott skärpas, dagens form av mängdrabatt avskaffas och villkorlig frigivning inte längre vara huvudregel utan undantag.

 Därtill ska förvaringsdom kunna utdömas för personer som utgör en samhällsfara genom exempelvis hög risk för återfall i allvarlig brottslighet. 

undefined
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) ser förbättringspotential i polisens arbete med att lösa fler brott.

Finns det något regeringen kan göra för att hjälpa Eskilstuna med den här typen av brottslighet?

– Det samstämmiga budskapet vi fått är att riva sekretesshindren. Det är något som skulle hjälpa mycket enligt de vi pratat med, säger Lotta Edholm.

Gunnar Strömmer trycker också på att säkerställa polistillväxten lokalt.

– Det måste finnas en tillräcklig polisiär resurs över tid för att klara såväl brottsuppklarning som det brottsförebyggande arbetet. Det senare har fått stå tillbaka när resurser måste lånas ut och den grova organiserade brottsligheten tilltagit.

Fotnot: Den här artikeln gjordes innan måndagskvällens dödsskjutning i Fröslunda.

Skärpta straff på agendan

Regeringen vill bland annat att:

Straffrabatt för 18-21 år ska tas bort helt.

En sänkning av straffmyndighetsåldern ska övervägas.

Skärpta straff för bland annat vapenbrott, övergrepp i rättssak, hot, rån och utpressning.

Dagens form för mängdrabatt ska avskaffas.

Återfall ska straffas hårdare.

Villkorlig frigivning ska beviljas bara om särskilda skäl finns.

Ny påföljd, förvaringsdom, för dömda som utgör en samhällsfara.

Dubbla straff för brott kopplade till kriminella nätverk.

Källa: Tidöavtalet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!