Det aktuella området som Eskilstuna Kommunfastigheter, K-fast, planerar för ligger väster om Rosenforsvägen, på motsatt sida om Skogstorpsskolan.
Detaljplanen för området (Husby-Vreta 1:75) antogs vid stadsbyggnadsnämndens möte i november men har ännu inte vunnit laga kraft. Tiden för överklagande går ut den 11 december men i skrivande stund har inga överklaganden lämnats in.
Behoven av nya bostäder i Skogstorp har bedömts vara stort och K-fast har legat i startgropen en längre tid. De nödvändiga investeringsbesluten har fattats av styrelserna i K-fast respektive Eskilstuna Kommunföretag om att bygga 40 radhus till en kostnad av 96,6 miljoner kronor samt 137 lägenheter i flerfamiljshus för 245,6 miljoner kronor. Med statliga bidrag för nyproduktion kan kostnaderna komma att minska med 48 miljoner.
Det som gör projektet unikt för K-fasts del är att samtliga bostäder kommer att byggas i trä. Beslutet ligger i linje med de ägardirektiv som politikerna beslutat om där trä alltid ska vara förstahandsalternativet.
– Det är väldigt spännande för oss, det är de första trähusen vi bygger, säger Henrik Sjölund, bygg- och fastighetsutvecklingschef på K-fast och poängterar att materialvalet bidrar till klimatarbetet.
– Stommar, väggar, bjälklag och fasader – allt är i trä.
Av de 40 radhusen som ska uppföras i två våningar byggs 32 stycken med fyra rum och kök med en boyta på 104 kvadratmeter. Åtta radhus byggs som tvårummare med en yta på 59 kvadrat.
Flerfamiljshusen byggs i tre våningar där fördelningen av storlekar på de 137 lägenheterna blir 17 ettor, 36 tvåor, 42 treor och 42 fyror.
Både radhusen och flerfamiljshusen kommer att levereras mer eller mindre färdiga till byggarbetsplatsen i Skogstorp. Radhusen byggs av Lignum Götenehus och flerfamiljshusen av det norrländska företaget Lindbäcks. Bägge hustyperna ingår i ett ramavtal som Sveriges Allmännytta (tidigare SABO), slutit och som K-fast nu använder sig av.
– Det är ett färskt avtal från i somras och hustyperna finns därför ännu så länge uppförda på endast ett fåtal ställen i landet. Det rör sig om prisvärda bra byggnader som gör att vi kan få ner kostnaderna rejält.
Förutsatt att detaljplanen vinner laga kraft i december kan bygget av radhusen påbörjas i mars och flerfamiljshusen efter sommarsemestrarna nästa år. En hel del markarbeten måste först göras där gator ska anläggas och ledningar dras.
– När allt förberedande arbete är gjort kommer själva byggtiden att vara kort. Flerfamiljshusen levereras prefabricerade och där gäller det att väderskydda trähusen genom att få på taken snabbt.
När detaljplanen för området var ute på samråd stod det klart att många Skogstorpsbor ställde sig frågande till exploateringsgraden. Bland de 77 skriftliga synpunkter som lämnades in syntes en allmän oro för ökad trafik och att den kommande nya bebyggelsen ligger för nära befintliga hus.
– Från vår sida läser vi alltid igenom alla synpunkter. Det kan vara kloka inlägg som vi försöker anpassa oss till utifrån vad som är möjligt att genomföra, säger Henrik Sjölund.
Han är övertygad om att det nya trähusområdet kommer att utgöra ett lockande boendealternativ för flera olika grupper när det står klart.
– Genom närheten till skolan kommer både tre- och fyrarummarna bli attraktiva för familjer. Sedan vet vi att det finns äldre Skogstorpsbor som bor i villa i dag som vill bo kvar i området.