Lång väntan på parkeringstillstånd

När Eskilstunabon Karl-Gunnar Ewander, 75, ansökte om ett särskilt parkeringstillstånd för rörelsehindrade fick han besked om att det skulle utfärdas inom några veckor. "Nu har det snart gått ett halvår och jag får bara olika bortförklaringar till varför det inte kommit ännu", säger han.

Efter flera månader med rehabträning lärde sig Karl-Gunnar Ewander att gå igen. Numer har han alltid sin rollator med sig –även när han åker och handlar.

Efter flera månader med rehabträning lärde sig Karl-Gunnar Ewander att gå igen. Numer har han alltid sin rollator med sig –även när han åker och handlar.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2024-08-20 06:22

Garageporten öppnas automatiskt och Karl-Gunnar Ewander fäller ihop sin rollator och lyfter med lite besvär in den i bilens bagagelucka.

– När jag blev svårt sjuk och sängliggande för drygt två år sedan var det inte tal om att köra bil. Jag behövde hjälp med allt och när jag väl började bli bättre fick jag lära mig att gå på nytt. Jag är envis av mig och kör mycket rehab, men utan rollatorn går det inte, säger han.

Det bestående funktionshindret gjorde att han i början av april ansökte om ett särskilt parkeringstillstånd av Eskilstuna kommun.

undefined
I april ansökte Karl-Gunnar Ewander, 75, om ett särskilt parkeringstillstånd för funktionshindrade. Det lär, enligt Eskilstuna kommun, ta ytterligare några månader innan han får ett.

– En kompis tjatade på mig att skaffa ett parkeringskort för rörelsehindrade och till sist tog jag mig till Värjan med mitt läkarintyg. De sa att det skulle ta tre veckor att få tillståndet, men så har det inte blivit, säger Karl-Gunnar Ewander.

Sedan dess har han, utan framgång, ringt och besökt kommunens kontaktcenter åtskilliga gånger för att påskynda sitt ärende.

– Jag måste ha fått tusen bortförklaringar och de flesta låter som rent svammel. Det pratas om semestertider och busskort till skolbarn som måste prioriteras. 

– Jag begriper inte att det ens ska ta tre veckor att producera ett parkeringstillstånd. Det här känns nästan som en form av äldremobbning, säger Karl-Gunnar Ewander.

Han använder sin bil främst för att åka och handla mat och tycker att utflykterna skänker en känsla av frihet. 

undefined
Efter flera månader med rehabträning lärde sig Karl-Gunnar Ewander att gå igen. Numer har han alltid sin rollator med sig –även när han åker och handlar.

– Det känns bra att klara sig själv och jag vill inte vara en belastning för andra. I och med att jag inte är lika rörlig som tidigare behöver jag ett särskilt parkeringstillstånd. 

– Med ett sådant får jag ställa mig på en parkeringsplats med lite mer svängrum och då minskar också riskerna för att slå upp dörrar och skada andra bilar.

Johan Örn, enhetschef på Trafikenheten i Eskilstuna kommun, beklagar de långa handläggningstiderna och ser i dagsläget ingen snabb åtgärd för att korta köerna.

– Nu är jag inte helt påläst i det aktuella fallet och jag är tveksam till att någon av våra medarbetare skulle ha sagt att det tar tre veckor att få ett sådant här parkeringstillstånd – det tar avsevärt längre tid än så, säger han.

undefined
Johan Örn, enhetschef på Trafikenheten i Eskilstuna kommun, beklagar de långa handläggningstiderna och ser i dagsläget ingen snabb åtgärd för att korta köerna.

Trafikenheten, som bland annat har hand om kommunens skolskjuts, färdtjänst och parkeringstillstånd, handlägger cirka 3 000 ärenden om året. 

– Det är nästan 50 procent fler än innan pandemin – och det gör att det i dagsläget tar längre tid att beta av köerna än för bara två år sedan, säger Johan Örn.

Just nu ligger handläggningstiden för ett färdtjänstintyg på 17 veckor, medan det tar cirka sju månader för att få ett särskilt parkeringstillstånd för rörelsehindrade.

– Då det råder skolplikt behöver vi också prioritera skolskjutsar. Nu på sommaren samlas många ärenden på hög och vi våra handläggare jobbar på så gott de kan – och i turordning efter det att ansökningarna kommit in.

– Tidigare har vi kunnat ta in extra personal vid toppar, men några sådana ekonomiska förutsättningar har vi inte längre.

Långsiktigt tror Johan Örn att handläggningstiderna ska kunna kortas med hjälp av effektivare system och en högre grad av digitalisering.

– Det är tyvärr sådant som också tar tid från våra medarbetare då de behöver lära sig nya saker, men på sikt hoppas vi att det kan ge utdelning.

Det gäller för tillstånd

Ett tillstånd får endast utfärdas till en rörelsehindrad som har ett varaktigt funktionshinder som innebär att han eller hon har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand.

Kommunerna är den myndighet som prövar ansökan och utfärdar eventuella parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Ansökan om ett särskilt parkeringstillstånd för rörelsehindrade prövas av den kommun där sökanden är folkbokförd eller om sökanden inte är folkbokförd i riket, där han eller hon vistas. Kommunerna får inte ta ut någon avgift för att pröva ärendet.

Ett parkeringstillstånd gäller i hela landet och under en viss tid, dock i längst 5 år. 

Källa: Transportstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!