Kalas har dukat för omsättningsökning

Det råder positiva tongångar i restaurangbranschen och Eskilstunas restaurangflora har fått flera nytillskott på senare år. En av dem är Kalas.

Drag Restaurang Kalas MB.jpg

Drag Restaurang Kalas MB.jpg

Foto:

Eskilstuna2014-03-03 07:00

Tom Nyström visste egentligen inte riktigt vad han gav sig in på när han i oktober 2012 slog till och blev krögare. Det hindrade honom inte från att lämna jobbet på Svenska gummihuset för att i stället ta över Biscotti som raskt blev Restaurang Kalas. Hans erfarenheter från krogbranschen var inte kockens eller servitörens utan gästens.

— Jag har alltid gillat gå ut och äta och har och har varit en flitig krogbesökare. Men jag var inne på att byta inriktning och tittade på att kanske öppna en kiosk eller ett café, men så blev det det här i stället, säger han.

Lyckligtvis har han hela tiden haft två kunniga kockar vid sin sida, Daniel Eid och Charbel Haddad. Tillsammans har de jobbat fram en krog som allt fler Eskilstunabor har fått upp ögonen för. Menyn är framför allt inspirerad av det italienska köket och innehåller både pasta och pizza.

— Räkpizzan är vår absoluta storsäljare, säger Haddad.

De har medvetet valt att lägga sig prismässigt i den nedre delen av skalan. En varmrätt med dryck kan hamna strax under 150 kronor.

För Toms del var läget intill Kyrkogatan något som lockade. Att en rad tidigare krögare gjort försök i samma lokal utan att bli långvariga var inget som avskräckte.

— Det är en mysig lokal och den har ett fint läge intill vägen. Stans krogliv behöver breddas och bli större än bara bargatan, säger han.

Att det finns restauranger som Annas Vinbar och Tingsgården i närheten tror Nyström har gynnat Kalas. De ger snarare draghjälp åt varandra än stenhårt tävlande.

En titt i månadsredovisningen visar att trion på Kalas är på rätt väg. Försäljningen under höstmånaderna var större än under samma period året innan. 2014 har inletts bra även om årets första månader traditionellt är lite trögare än de övriga.

— På helgerna har vi oftast fullt här. Många gånger kan vi bara ta emot de som har bokat bord även om vi gör vad vi kan för att alla som vill ska få plats, säger Tom Nyström.

Hur förklarar ni era framgångar?

— Vi har gjort allt vi har kunnat för att hålla nere kostnaderna. Det gäller att inte hoppa på första erbjudande man får, det går oftast att förhandla sig tillbättre avtal, säger Daniel Eid.

— Vi har jobbat stenhårt och hållit igen på allt som inte är viktigt, Nu är det roligt att se att många börjat hitta hit, säger Nyström

Han är inte den ende krögaren som har fått vind i seglen. Enligt branschorganisationen Visita ökade omsättningen hos landets restauranger med 2,9 procent under fjolåret. I reda pengar motsvarar det en ökning med runt fem miljarder kronor. När Visita tittar in i framtiden spår de att den positiva trenden kommer att fortsätta. I sin senaste prognos förväntar sig organisationen att tillväxten i svensk ekonomi tar fart under 2014 och att det i sin tur gör att svenskarna spenderar mer pengar på krogen.

Kanske är det den positiva utvecklingen som gjort att flera krogar öppnats i Eskilstuna på senare år. På Drottninggatan finns numer Trägårn och Calles Kök, på Rademachergatan öppnades Mythos för att nämna några. Mythos är för övrigt till salu på annonssajten Blocket för 2,1 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om