Kalkylen stämde inte – biogassatsning blir dyrare

Biogasanläggningen som ska byggas på återvinningsanläggningen Lilla Nyby kan bli 25 miljoner kronor dyrare än vad som angavs i den kalkyl politikerna fick när de klubbade igenom beslutet.

Eskilstuna Energi och miljös satsning på en biogasanläggning riskerar att bli dyrare än vad som framgick i investeringskalkylen.

Eskilstuna Energi och miljös satsning på en biogasanläggning riskerar att bli dyrare än vad som framgick i investeringskalkylen.

Foto: Per Sandberg

Eskilstuna2020-05-07 07:21

Den 13 februari fattade ett enigt kommunfullmäktige beslut att låta Eskilstuna Energi och miljö bygga en biogasanläggning på Lilla Nyby. Kostnaden för investeringen uppgår till 180 miljoner kronor varav 78,5 miljoner täcks av olika bidrag. Resten, drygt 100 miljoner kronor ska det kommunägda energibolaget låna upp.

I det underlag som beslutet grundas på står att investeringskalkylen är kvalitetssäkrad och att anläggningen kommer att medföra positiva effekter för samhällsekonomin och bidra till en bättre ekonomi för Eskilstuna kommunkoncern. Enligt kalkylen kommer anläggningen att ge ett årligt överskott på åtta miljoner kronor.

Nu har det visat sig att investeringskalkylen inte stämmer. Projektet kan enligt ett styrelseprotokoll från Eskilstuna Kommunföretag komma att bli 25 miljoner kronor dyrare än vad som var tänkt.

– Projektledaren som tillsattes efter att investeringsbeslutet fattades har upptäckt brister i underlaget som gör att det kommer att bli dyrare. Det handlar om faktorer för att säkerställa produktionen och leveransen av både gas och vätska. Men det rör också elanslutningen till Lilla Nyby, säger Kjell Andersson, vd på Eskilstuna Energi och miljö.

undefined
Kjell Andersson, vd på Eskilstuna Energi och miljö bekräftar att investeringskalkylen för biogasanläggningen har brister.

Han uppger att företaget nu arbetar intensivt med att ta fram ett korrekt underlag att presentera för bolagets styrelse de närmaste dagarna. 

– Först då vet vi exakt hur mycket dyrare biogasprojektet blir och vilka åtgärder som måste vidtas för att säkerställa affären.

Hur kommer det sig att det inte finns bättre kontrollfunktioner av kalkylens kvalitet?

– Det är en fråga vi också ställer oss. Vi får borra i detta för att ta reda på vad som hänt.

Kommunalrådet Jari Puustinen (M) ser mycket allvarligt på uppgifterna och utesluter inte att investeringsbeslutet rivs upp.

– Vi har alltför många exempel på investeringar där skattekollektivet fått gå in med pengar för att projekten blivit dyrare; Sigurdsristningen, tågdepån och potatisodlaren vid Hyndevad. Biogasanläggningen får inte bli en i raden. Vi måste ha tjänstemän som kan räkna och man kan ju undra hur den här kalkylen har blivit kvalitetssäkrad, säger han och fortsätter:

– Investeringsbeslutet har fattats på felaktiga grunder och visar det sig att det inte går att räkna hem affären kan vi fatta beslut om att det ska upphävas. Vi moderater kommer inte att sitta med armarna i kors.

undefined
Kommunalrådet Jari Puustinen utesluter inte att investeringsbeslutet om biogasanläggningen rivs upp om det inte går att räkna hem affären.

Förutom osäkerheten kring de ekonomiska aspekterna av biogassatsningen väntar två juridiska prövningar. Kommunfullmäktiges investeringsbeslut har överklagats till Förvaltningsrätten i Linköping av företrädare för det privatägda Eskilstuna Biogas AB. Företaget, som har långt gångna planer på en egen biogasanläggning, hävdar bland annat att kommunen genom beslutet konkurrerar med det privata näringslivet på ett sätt som strider mot Kommunallagen. 

Vidare har ett antal boende i närheten av Lilla Nyby överklagat det beslut som Stadsbyggnadsnämnden fattat om att ge Eskilstuna Energi och miljö bygglov för biogasanläggningen. De boende skriver i överklagan att de inte har något emot själva anläggningen. Däremot är de oroliga för att det kommer att lukta illa vid produktionen av biogas och vill ha försäkringar om att så inte blir fallet. 

Kjell Andersson tror inte att de bägge överklagandena riskerar att försena projektet som har en planerad produktionsstart i juni 2022.

Biogas

Eskilstuna kommunfullmäktige har fattat beslut om att Eskilstuna Energi och miljö ska bygga en biogasanläggning på Lilla Nyby, en investering på 180 miljoner kronor, varav 78,5 miljoner täcks av statliga bidrag.

Anläggningen ska producera biogas av det matavfall som samlas in samt gödsel från lantbruket. I de kalkyler som legat till grund för beslutet ska anläggningen ge ett överskott på åtta miljoner kronor årligen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!