Nayla Chamoun har ofta påtalat felen i sin lägenhet för sin hyresvärd Pagoden, berättar hon när hon tar emot i sin lägenhet på Esbjergsgatan där hon bott i ungefär nio år. Från ytterdörren lossnar det flisor och det är en glipa mellan den och väggen som gör att det kommer in ljus från trapphuset på kvällen när Nayla Chamoun har släckt. På väggen i hallen visar hon fläckar och undrar om det kan vara fukt. Hon fortsätter att visa lister som lossnat, rostiga rör under vasken, persienner som inte går att vrida på och mögel i sovrummet. De rostiga rören har hon klagat på i ett år.
– De sa att de skulle komma och fixa det, men ingenting har hänt.
Bredvid sovrummet är balkongen sprucken så att cementbitar lossnat på flera ställen. När det regnar rinner det ner vatten på väggen genom taket, från balkongen ovan. Framför balkongdörren har Nayla Chamoun en tjock madrass som hon måste flytta på för att komma ut. Madrassen har hon framför balkongdörren hela vinterhalvåret, förklarar hon. Annars drar det för mycket. Men trots den har hon kring 16-17 grader i lägenheten under vinterhalvåret.
– Men de lyssnar inte på mig. De satte några temperaturmätare här en gång, men sen fick jag aldrig svar på vad de visade.
När möglet i sovrummet åtgärdades för en tid sedan lades silikon i väggen.
– Men då sa de två männen som var här att man egentligen borde byta ut hela sovrumsväggen och att balkongdörren var sned, att det är därför det drar så. Jag kan inte vara i köket när det är kallt ute. Man blir arg och ledsen. Varför gör de inget?
För några år sedan fick Pagoden mycket kritik för kalla lägenheter och just värmeregleringen är en av anledningarna till att Hyresgästföreningen satte stopp för Pagodens hyreshöjning för 2014.
– Vi är medvetna om problemen och det har varit ett stort problem med kalla lägenheter hos Pagoden tidigare. Vi vet att det finns problem i dag bland annat i Myrtorp och i Råbergtorp, säger Firat Nemrud, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen i Eskilstuna.
Visserligen har Pagoden, som hyr ut kring 3 000 lägenheter i Eskilstuna, blivit bättre på att reglera värmen i många områden, fortsätter Firat Nemrud. Men han träffar fortfarande missnöjda hyresgäster.
– Jag träffar både hyresgäster som tycker att det har blivit bättre och hyresgäster som tycker att det är dåligt. Det är åt båda hållen. Men Pagoden har visat ambition att satsa i alla fall, menar Firat Nemrud.
Trots det fick Pagoden alltså inte igenom sin hyreshöjning med 2,0 procent för 2014.
Hyresgästföreningen gick med på 1,3 procent och parterna gjorde en överenskommelse om kvartalsvisa uppföljningar och en ny förhandling i maj. Uppföljningarna ska visa om Pagoden har börjat infria sina löften om upprustning och de villkor som Hyresgästföreningen satt upp. Förutom värmereglering handlar det bland annat om bristande sophantering, fasader, vattenskador, fukt och mögel. Villkoren är ett resultat av Hyresgästföreningens träffar med hyresgästerna och deras synpunkter.
– Pagoden måste visa handlingskraft. Ser vi det genomför vi en ny förhandling om 0,7 procent till i hyreshöjning från och med juli, säger Firat Nemrud och fortsätter:
– Underhållsbehovet finns i alla miljonprogramområden i Eskilstuna, det behöver göras någonting. Man har inte brytt sig om att investera i lägenheterna.