Kampen för det fria ordet ska prisas – vi sänder live

I dag delas för första gången J A Selanders pris ut. Ett pris som ska uppmärksamma civilkurage och kampen för yttrandefrihet. Utdelningen kommer att ske på under inledningsdagen av Folk och kultur på Munktellstaden i Eskilstuna och direktsänds på ekuriren.se.

Åsa Erlandsson, Jojje Olsson och David Baas är nominerade till Selanderpriset.

Åsa Erlandsson, Jojje Olsson och David Baas är nominerade till Selanderpriset.

Foto: Mela Pan, Sofia Runarsdotter, Olle Sporrong, Veronica Karlsson

Eskilstuna2022-02-09 08:23

Johannes Anton Selander var chefredaktör för Eskilstuna-Kuriren från 1920 till 1963. Han gjorde sig känd som nazikritisk publicist under andra världskriget och fick efter kriget ta emot flera förtjänstmedaljer för sitt mod och civilkurage.

För att hedra J A Selanders minne har Eskilstuna-Kurirens Stiftelse instiftat ett pris i hans ära. Prisets syfte är att "premiera och uppmärksamma enskilda personer, grupper av personer eller organisationer i civilsamhället som genom konkret handling aktivt verkar i J A Selanders anda och gör det med ett civilkurage som erinrar om Selanders publicistiska gärning".

undefined
De nominerade det första Selanderpreiset är journalisterna Åsa Erlandsson, Jojje Olsson och David Baas.

– I varje tid finns det krafter som på olika sätt vill begränsa yttrandefriheten och möjligheten att teckna det fria ordet. Kampen mot det får aldrig ta slut, säger Anders Frostell, ordförande i Eskilstuna-Kurirens stiftelse.

Priset kommer att delas ut under Folk och kultur som startar i dag och som genomförs digitalt. De tre nominerade till priset, Åsa Erlandsson, Jojje Olsson och David Baas, kommer att hålla varsitt föredrag och en paneldebatt om journalistik och yttrandefrihet kommer att genomföras. Det hela kommer att sändas live på ekuriren.se.

– Folk och kultur känns som en bra inramning för att dela ut priset och vi hoppas på en bra publik om än digital, säger Anders Frostell.

Här hittar du livesändningen.

Anders Frostell är ordförande i Eskilstuna-Kurirens stiftelse.
Anders Frostell är ordförande i Eskilstuna-Kurirens stiftelse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!