Nu börjar trädgårdslupinen att blomstra i Eskilstuna, i trädgårdar, vid åkrar, vägar och järnvägsspår. Många tycker säkert att lupinen är fin men det är en växt som behöver tas bort av flera anledningar. Nu uppmanar bland annat Trafikverket att folk ska gå man ur huse för att slå, eller helst gräva upp, alla lupiner ögat kan se.
– Lupinen är en invasiv växt och etablerar sig mer och mer i landet. De utvecklar ett enormt rotsystem som hindrar bland annat avvattning och ger sättningar i vägar, förklarar Anders Sjölund, senior sakkunnig på planering gällande biologisk mångfald på Trafikverket.
Söndag den 6 juni är det Sveriges nationaldag men även den stora Lupinbekämpardagen.
– Vi tillsammans med andra, till exempel Naturskyddsföreningen, uppmanar folk att gå ut och slå, gärna gräva upp lupiner, var helst man ser dem. Köra dem till återvinningscentraler för att bränna dem som restavfall. Ska vi hantera det stora problemet som finns krävs det många händer för att ge resultat, menar Anders Sjölund.
Ett stort problem med lupinen är att endast några centimeter av en rot eller stam kan ge spridning av växten.
– Även om man sållar så är det alldeles för stor risk att det finns delar kvar, man måste se till att allt försvinner när man rensar.
Parkslide är ett stort problem i landet men Anders Sjölund påpekar att lupinen är ett minst lika stort problem.
– Den är vacker och man tar den gärna på bordet eller planterar i trädgården. På midsommar är det många som plockar lupiner till midsommarkransar och till midsommarstången. Slänger man dem sen på komposthögen får de ytterligare spridning. Lupinen är vacker och väldigt tilltalande och den sprids både medvetet och omedvetet, det här måste vi få ett stopp, nu!
En ny sorts lupin är på väg söderut från norra Sverige.
– Sandlupin är en sort som kommer in från Norge. Det är en arktisk art som finns i norra Sverige och är nu på väg söderut. Det är ännu ett stort bekymmer som vi brottas med. Vi har jobbat länge med att ha flera arter runt vägkanter, men de hotas helt av lupinernas utbredning, de konkurrerar ut nästan all annan befintlig växtlighet, säger Anders Sjölund och avslutar:
– Om vi ska få bukt med problemet måste lupinerna bort innan de blommar, då kan vi få död på den inom 10-15 års tid. Det krävs en nationell satsning nu, annars blir lupinen ett hopplöst problem.