Årets bekämpning av sjögull i Mälaren har inletts. Den invasiva arten, som inte är helt olik näckros, riskerar att kväva all annan växtlighet om den får fritt spelrum. Anna Holmqvist är projektledare för sjögullsprojektet och kan ge en uppdateringen om läget.
– Det går absolut framåt. Säsongen är påbörjad och vi har samma entreprenör som jobbar med bekämpningen i år som förra året. Just nu jobbar de i Kungsör men lite senare så kommer de att komma till Småholmarna i Eskilstuna. Även AMA i Eskilstuna kommer att lägga ut ramar på Eskilstunasidan.
Vid den senaste inventeringen för två år sedan låg utbredningen på drygt tio hektar i Mälaren. Exakt hur stort beståndet är nu vet man dock inte.
– Förra året hade vi ingen inventering. Det vi har fått gå på nu är att det är en del som hör av sig om att det har spridit sig mera. Men vi kommer att göra en inventering nu i juli/augusti. Då kommer vi veta bättre hur det faktiskt ser ut, säger Anna Holmqvist.
Misstänker ni att det har blivit mer?
– Det kan vara så att det har spridit sig på vissa ställen, men det kan samtidigt ha blivit mindre på andra ställen eftersom vi har bekämpat under de här två åren. Så det är svårt att säga. Vi har bekämpat men vi vet att det har tillkommit på vissa ställen.
Den som tror sig ha hittat sjögull kan rapportera sitt fynd på sajten invasivaarter.nu.
– Man kan också höra av sig till kommunen eller till länsstyrelsen om man hittar vad man tror är sjögull. Då kan vi åka ut och titta. Sjögull är väldigt lik gul näckros och det är väldigt lätt att förväxla dem. Man kan se skillnad på dem i och med att sjögull är lite mindre och har fransiga blommor.
Förutom att hjälpa till att rapportera fynd finns det även andra sätt för allmänheten att hjälpa till.
– Man ska inte köra med båt igenom sjögullen för då sprids det jättemycket. Växtdelar slås loss och kan bilda nya kolonier. Men de kan även fastna i motorn och åker man vidare någon annanstans kan man råka sprida den längre bort. Man bör heller inte slå sjögullen själv. Gör ingen egen bekämpning utan att kontakta kommunen.
Bekämpningsmetoden som används går ut på att kväva växten.
– Man har ramar och en markduk som man fäster på ramen. Det förhindrar att ljuset når sjögullen, så den kvävs för att den inte får något ljus. Det tar ungefär en till två säsonger innan den dör.
I år kommer dock ett nytt grepp tas i kampen för att minska spridningen.
– Vid Småholmarna vid Kvicksund på Eskilstunasidan kommer vi att stänga av en vik för båttrafik från den 2 augusti. Detta kommer att gälla i tre år framöver. Det är en liten vik där det har spridits mycket och där många båtar kör igenom. Vi kommer stänga av där då vi tror att det kommer att minska spridningen och underlätta bekämpningen, säger Anna Holmqvist.
Varför är det viktigt att bekämpa sjögull?
– Den kommer ta över om vi inte gör någonting. Den blir så tät att den tar död på annan växtlighet. Sedan kommer man inte kunna åka båt eller bada där den växer just eftersom den blir så tät. Den kan växa ner till tre meters djup så det är många stränder som blir drabbade. Vi bekämpar den för att vi ska kunna fortsätta att njuta av Mälaren.
Samtidigt är det inte realistiskt att tro att bekämpningen kommer att leda till att Mälaren blir fri från den invasiva arten.
– Det vi gör är att hålla den i schack, säger Anna Holmqvist.