En 25-årig Eskilstunabo åtalas för mordförsök på två personer och grov mordbrand i Flacksta den 8 juli samt mordbrand i Borsökna den 15 juli.
Båda bränderna startade i bilar som stod parkerade i anslutning till bostäder.
Enligt kammaråklagare Martina Valentin Lane fanns det ingen anledning att vänta längre med åtalet mot 25-åringen, trots att det finns en medmisstänkt 36-åring i samma mål, eftersom utredningen kring den häktade 25-åringen är klar.
– Jag har en skyldighet att väcka åtal i det läget. Han (25-åringen) kan inte behöva sitta inlåst och vänta på en utredning som kan ta väldigt lång tid. Det vore oskäligt, säger hon.
36-åringen som fortfarande utreds för att ha beställt bränderna var häktad en tid men släpptes på fri fot strax före jul, efter beslut av tingsrätten. Åklagaren ville ha honom omhäktad.
– Min bedömning är att han är misstänkt på sannolika skäl, säger Martina Valentin Lane.
Du har åtalat 25-åringen inte bara för grov mordbrand utan även för mordförsök för händelserna i Flacksta, hur har du resonerat?
– Om man bränner ner eller försöker bränna ner ett hus mitt i natten, när folk rimligen ligger och sover, har man i vart fall haft ett likgiltighetsuppsåt. Man har varit likgiltig för att de här människorna faktiskt kan dö i branden. Nu var det som tur var ingen som dog och då anser jag att det var ett mordförsök.
Enligt Martina Valentin Lane kan en person dömas för både grov mordbrand och mordförsök trots att det egentligen är samma handling.
– Ibland säger man att vissa brott konsumeras av andra, allvarligare, brott men de kan även konkurrera mot varandra. Här bedömer jag att grovmordbrand och mordförsök kan dömas i konkurrens.
När 25-åringen delgavs misstanke om mordförsök svarade han att blev chockad över anklagelserna men att han inte hade mera att säga.
Enligt åklagaren har 25-åringen inte haft något personligt motiv till att anlägga de två bränderna.
– Min bedömning är att han inte haft något egenintresse utan att han varit en så kallad utförare. Det finns inget som framkommit i utredningen som tyder på att han haft något otalt med någon av målsägarna.
Vad tänker du dig för påföljd om 25-åringen skulle dömas för allt han åtalas för?
– Påföljden för grov mordbrand är som lägst sex år och jag menar att straffvärdet totalt överskrider sex år rejält.
Vad gör att utredningen kring den andre mannen, den ännu misstänkte anstiftaren, behöver mer tid?
– Vi inhämtar bevisning från flera källor och vissa saker, som inhämtande av uppgifter och analyser, tar längre tid. Vi styr heller inte allt själva och ibland får vi helt enkelt vänta. Jag kan inte förklara tydligare med hänsyn till förundersökningssekretessen men förundersökningen är pågående. Bränderna har orsakat mycket stora skador och det är bara tur att ingen människa har kommit till skada fysiskt. Det har dock varit tungt mentalt för de som utsatts.
Vad kan du säga om skadeståndsanspråken?
– Alla fysiska personer har egna målsägarbiträden. Utöver dem finns det flera försäkringsbolag som har de stora kostnaderna. En initial siffra är åtminstone tio miljoner kronor, säger åklagaren.
Av förundersökningsprotokollet framgår att 25-åringen knyts till såväl brottsplatserna som brottstiderna genom att hans mobiltelefon kopplats upp mot master i de två områdena.
I hans mobiltelefon finns även sökningar på de två adresserna, i ett fall tillsammans med förnamnet på en av målsägarna.
Detta är inget han velat kommentera.
Förundersökningen innefattar även ett flertal kontakter mellan 25-åringens och 36-åringens mobiltelefoner mellan maj och juli i fjol.
Utredningen visar även att 36-åringen skickade 5 000 kronor via appen Revolut till en närstående till 25-åringen – två dagar efter branden i Borsökna. Den närstående har i förhör berättat att han inte vet vad pengarna avsåg och att han uppmanades av 25-åringen att skickade vidare pengarna till honom, vilket han också gjorde.
Vad 36-åringen sagt om betalningen är inte känt. Inget av de förhör han medverkat i ingår i den del av förundersökningen som offentliggjorts.
25-åringen har vid minst två tillfällen informerats om möjligheten till strafflindring genom att ge sin bild av vad som ligger bakom bränderna. Den chansen har han inte tagit.
Han medger dock att han var på plats i Borsökna i nära anslutning till branden den 15 juli och att det är han som syns på den övervakningsfilm som ingår i bevisningen. Orsaken var, enligt 25-åringen, att han skulle överlämna narkotika.