– Personer med vanliga inkomster ska kunna skaffa sig ett hus i Eskilstuna. Då får vi rörelser i bostadsbeståndet, det rasslar till och i andra änden blir det en etta ledig till någon som ska ge sig ut på bostadsmarknaden, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).
Huset han talar om benämns "Rademachervillan". Det finns ännu inte men är i tanken rött, centralt beläget, cirka 100 kvadratmeter stort och massproducerat.
Det är en eventuell del- lösning på den växande bostadsbristen i Eskilstuna och ska byggas förhållandevis billigt och bankens lånevillkor ska vara överkomliga.
– Det finns ett gap mellan vad människor har råd att betala för nya bostäder och hur mycket det kostar att bygga, säger Jansson.
Han vill att slutsumman för tomt och hus i Eskilstuna ska understiga två miljoner kronor och betonar att "det går att bygga ett nyckelfärdigt hus i dag för runt en miljon kronor." Kommunens verktyg tomträtten behöver också förändras.
– För en tomträtt betalar man varje år en hyra, en avgäld till kommunen. Vad skulle hända om man betalar avgälden som tidigare men att den i stället avser avbetalning på tomten?
Hans eget svar är att det skulle få bankerna villigare att låna ut pengar.
– Och kommunen ska inte dumpa priset på marken, då blir andra markägare arga, men vara öppna med att vinstbehovet minskar när man bygger i områden med utbyggd infrastruktur.
Vem ser du som den typiske köparen av de här husen?
– En familj med två eller tre barn. Båda jobbar. Just nu bor de förhållandevis dyrt i, hyr en trea eller fyra och betalar mellan 8 000 och 10 000 kronor i månaden. Men med alla nya bankregler så är det svårt att få låna, inkomsten kanske inte riktigt räcker till. Det kan även vara ett äldre par som i dag bor i en större villa men vill bo mindre.
Ska bankerna hantera de här kunderna annorlunda?
– Jag hoppas att våra lokala banker och byggherrar kan bistå Eskilstuna i ett läge när vi har bostadsbrist. Man kan kalla det en vädjan till näringslivet men det blir också en konkurrenssituation. Det kan bli ganska många fastigheter som ska byggas. Alla ska förstås tjäna en peng, men hur mycket man måste tjäna kan man verkligen diskutera. Vi får se vilka som vill göra gott för Eskilstuna.
Vilka problem eller motreaktioner räknar du med?
– Jag har funderat på det, men har svårt att se hur någon skulle kunna ha skarpa argument mot det här så länge vi håller oss på rätt sida marknadsprincipen. Kommunen kan inte subventionera, ge bort mark eller ta över bankernas uppgift. Blir det kalla handen från bankerna och byggarna så faller hela idén.