Kaoset: Så många parkerar olagligt

Eskilstuna-Kuriren har kartlagt elsparkscyklarna.
Av 100 fordon – var 76 procent felparkerade mitt i stan.
– Det är förstås inte bra. Vi har uppmärksammat att de står huller om buller och haft dialoger med de som hyr ut om det, konstaterar säger Sarita Hotti, samhällsbyggnadsnämndens ordförande, (S).

Här står en elsparkcykel felparkerad. En meter längre fram hade gjort att elsparken stått rätt parkerad.

Här står en elsparkcykel felparkerad. En meter längre fram hade gjort att elsparken stått rätt parkerad.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2025-02-02 05:46

Nyheten i korthet

  • En undersökning av Eskilstuna-Kuriren visar att 76 procent av hyrda elsparkcyklar parkeras olagligt, ofta på gågator och trottoarer.
  • Kommunen har ritat upp specifika parkeringsrutor för elsparkcyklar och uppmanar företag som hyr ut dem att ta ansvar för korrekt parkering.
  • Elsparkcykelbolagen Tier och Dott, som nyligen sammanslogs, har ett lokalt team i Eskilstuna för underhåll och reparationer.

Elsparkcyklarnas vara eller inte vara delar Eskilstunaborna i två läger.

Tidningen undersökte hur många av 100 elsparkcyklar det var som stod felparkerade – svaret blev 48.

Av de 52 rättparkerade var 37 precis utställda på parkeringsytor av företagen själva, vilka räknas bort.

undefined
Qick hade precis placerat ut tio elsparkcyklar på J A Selanders gata när tidningen var förbi.

Då återstår 63 parkerade fordon där 48 stycken, 76 procent, var parkerade på otillåten yta, exempelvis på gågatan i centrum eller på trottoarer.

Sarita Hotti förklarar att det är ett delat ansvar över att de parkeras rätt. Kommunen har ritat upp ett flertal rutor i Eskilstuna där elsparkcyklar kan parkeras, bland annat utanför Munktellarenan, för att hjälpa till.

– Vi har ritat upp där många ofta hamnar när de åkt färdigt. Vi har lagt in i vår verksamhetsplan för 2025 att förvaltningen måste se över hur kommunen kan agera om de fortsätter att stå helt galet.

undefined
Sarita Hotti, samhällsbyggnadsnämndens ordförande, (S).

Ansvaret för att de parkeras rätt ligger på de som kör fordonen och företagen som hyr ut dem.

– Det är ett ansvar företagen måste ta, annars måste vi hitta en annan lösning. Det finns andra kommuner där de anställt personal som hämtar in felparkerade fordon som företagen får lösa ut mot en stor summa.

Men frågan är vem som ska flytta alla felparkerade elsparkcyklar.

– Polisen men även kommunen har mandat att flytta fordon som cyklar, vilket elsparkcyklar ska vara för att få användas i trafik, under vissa förutsättningar för båda parterna, förklarar Kristofer Elo, utredare på Transportstyrelsen, och tillägger:

– Flytten ska behövas för ordningen och säkerheten i trafiken eller av naturvårdsskäl.

Vem ska då flytta dem?

– Det är inte polisens primära uppgift, det finns viktigare saker att koncentrera sig på. Det är ett eget ansvar för alla oss medborgare. Vi har dialog med företagen som har elsparkcyklarna så att de vidtar åtgärder när de står fel, säger Sarita Hotti.

Elsparkcykelbolagen Tier och Dott har precis gått samman, något tidningen skrivit om.

Elina Bürkland, chef för pr och affärsutveckling på Tier Dott, förklarar att de har ett utbrett lokalt team i Sverige, huvudsakligen baserat på hur många fordon de har i respektive stad.

undefined
Elina Bürkland, chef för pr och affärsutveckling på Tier Dott.

"Vi har ett litet lokalt team som sysslar med underhåll och reparationer i vårt lokala lager i Eskilstuna. Antalet anställda varierar beroende på säsong med en nuvarande personalstyrka på cirka fem personer", skriver Elina Bürkland i ett mejl.

Hon berättar att Tier Dott för närvarande har cirka 200 fordon i Eskilstuna.

"Tyvärr kan jag ännu inte bekräfta vad som kommer att bli det slutliga antalet fordon för resten av säsongen. Vi kommer att diskutera ämnet med Eskilstuna stad först. Eskilstuna har visat ett stort intresse för e-skotrar jämfört med andra svenska kommuner", skriver Elina Bürkland.

undefined
Här står en elsparkcykel felparkerad. En meter längre fram hade gjort att elsparken stått rätt parkerad.

Sarita Hotti har inte hört något om att intresset av elsparkcyklar är extra stort i Eskilstuna, däremot tycker hon att de har bra samtal med företagen.

– Vi har en bra dialog och avtal med dem om hur vi tycker att allt ska skötas. Bland annat har vi pratat om var man kan och inte kan åka.

– Jag kan tycka att så länge det sköts och att medborgarna tar sitt ansvar att parkera dem, använda dem och visar respekt för andra trafikslag är det ett jättebra komplement.

Så säger lagen:

Företagen behöver inga tillstånd för att ställa ut sina fordon. Tidigare när elsparkcyklarna placerades ut krävdes ett tillstånd från polisen för markupplåtelse enligt ordningslagen, vilket nu är borttaget.

För att få koll på vilka regler som gäller behöver du först ha klart för dig vilken typ av fordon det är, alltså vilken fordonsklass det tillhör. En elsparkcykel kan klassas som en cykel förutsatt att den inte går fortare än 20 kilometer i timmen och har en kontinuerlig märkeffekt på högst 250 watt.

Om elsparkcykeln uppfyller kraven på en cykel gäller följande:

Elsparkcyklar ska köras på samma sätt som andra cyklar. Det innebär att du kan köra på cykelvägar och i viss utsträckning även på bilvägar.

Elsparkcykeln ska ha bromsar och en ringklocka (det finns inga krav på hur den ska se ut eller låta).

Kör du i mörker ska elsparkcykeln ha fram- och baklyse samt vara utrustad med reflexer.

Om den som kör är yngre än 15 år krävs hjälm, Transportstyrelsen rekommenderar att alla som kör elsparkcykel eller cyklar använder ett huvudskydd.

Du får inte skjutsa någon på en elsparkcykel.

Det är inte tillåtet att köra en elsparkcykel på en trottoar eller gångbana.

Inom tättbebyggt område får fordon inte stannas eller parkeras på allmän plats som är terräng.

På en gång- eller cykelbana får andra fordon än tvåhjuliga cyklar eller tvåhjuliga mopeder klass II inte stannas eller parkeras.

En cykel utan tramp- eller vevanordning, som har en elmotor vars kontinuerliga märkeffekt inte överstiger 250 watt och som inte är självbalanserande, får inte parkeras på en gång- eller cykelbana annat än på en uppställningsplats eller anordning för parkering av cyklar.

Ett fordon får inte parkeras så att det hindrar tillträde till andra fordon eller så att dessa inte kan föras från platsen, eller fordonet med något hjul står utanför en uppställningsplats eller annan markering som anger var parkering får ske.

Det är inte tillåtet att framföra en elsparkcykel om du är för trött, sjuk eller påverkad av alkohol eller andra ämnen för att kunna cykla på ett betryggande sätt.

Från 23 december 2023 blev många elsparkcyklar och andra eldrivna enpersonsfordon trafikförsäkringspliktiga.

Källa: Transportstyrelsen / Eskilstuna kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!