Elsparkcyklarnas vara eller inte vara delar Eskilstunaborna i två läger.
Tidningen undersökte hur många av 100 elsparkcyklar det var som stod felparkerade – svaret blev 48.
Av de 52 rättparkerade var 37 precis utställda på parkeringsytor av företagen själva, vilka räknas bort.
Då återstår 63 parkerade fordon där 48 stycken, 76 procent, var parkerade på otillåten yta, exempelvis på gågatan i centrum eller på trottoarer.
Sarita Hotti förklarar att det är ett delat ansvar över att de parkeras rätt. Kommunen har ritat upp ett flertal rutor i Eskilstuna där elsparkcyklar kan parkeras, bland annat utanför Munktellarenan, för att hjälpa till.
– Vi har ritat upp där många ofta hamnar när de åkt färdigt. Vi har lagt in i vår verksamhetsplan för 2025 att förvaltningen måste se över hur kommunen kan agera om de fortsätter att stå helt galet.
Ansvaret för att de parkeras rätt ligger på de som kör fordonen och företagen som hyr ut dem.
– Det är ett ansvar företagen måste ta, annars måste vi hitta en annan lösning. Det finns andra kommuner där de anställt personal som hämtar in felparkerade fordon som företagen får lösa ut mot en stor summa.
Men frågan är vem som ska flytta alla felparkerade elsparkcyklar.
– Polisen men även kommunen har mandat att flytta fordon som cyklar, vilket elsparkcyklar ska vara för att få användas i trafik, under vissa förutsättningar för båda parterna, förklarar Kristofer Elo, utredare på Transportstyrelsen, och tillägger:
– Flytten ska behövas för ordningen och säkerheten i trafiken eller av naturvårdsskäl.
Vem ska då flytta dem?
– Det är inte polisens primära uppgift, det finns viktigare saker att koncentrera sig på. Det är ett eget ansvar för alla oss medborgare. Vi har dialog med företagen som har elsparkcyklarna så att de vidtar åtgärder när de står fel, säger Sarita Hotti.
Elsparkcykelbolagen Tier och Dott har precis gått samman, något tidningen skrivit om.
Elina Bürkland, chef för pr och affärsutveckling på Tier Dott, förklarar att de har ett utbrett lokalt team i Sverige, huvudsakligen baserat på hur många fordon de har i respektive stad.
"Vi har ett litet lokalt team som sysslar med underhåll och reparationer i vårt lokala lager i Eskilstuna. Antalet anställda varierar beroende på säsong med en nuvarande personalstyrka på cirka fem personer", skriver Elina Bürkland i ett mejl.
Hon berättar att Tier Dott för närvarande har cirka 200 fordon i Eskilstuna.
"Tyvärr kan jag ännu inte bekräfta vad som kommer att bli det slutliga antalet fordon för resten av säsongen. Vi kommer att diskutera ämnet med Eskilstuna stad först. Eskilstuna har visat ett stort intresse för e-skotrar jämfört med andra svenska kommuner", skriver Elina Bürkland.
Sarita Hotti har inte hört något om att intresset av elsparkcyklar är extra stort i Eskilstuna, däremot tycker hon att de har bra samtal med företagen.
– Vi har en bra dialog och avtal med dem om hur vi tycker att allt ska skötas. Bland annat har vi pratat om var man kan och inte kan åka.
– Jag kan tycka att så länge det sköts och att medborgarna tar sitt ansvar att parkera dem, använda dem och visar respekt för andra trafikslag är det ett jättebra komplement.